Povežite se sa nama

Vijesti

Kod oboljelih je dokazana infekcija virusom influence A (H3): Potvrđeni prvi slučajevi gripa ove sezone u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, PCR metodom su laboratorijski dokazana prva dva slučaja gripa ove sezone u Crnoj Gori.

Kod oboljelih je dokazana infekcija virusom influence A (H3), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, globalno aktivnost gripa je i dalje niska, ali sa tendencijom rasta, posebno u umjerenim zonama sjeverne hemisfere.

– Aktivnost virusa influenze nastavlja da raste i u cijeloj Evropi, posebno u zemljama sjeverne i istočne Evrope. Albanija, Kazahstan, Kosovo, Norveška, Ruska Federacija i Švedska su prijavile široko rasprostranjenu aktivnost gripa i/ili srednji do visok nivo intenziteta aktivnosti gripa uz dominaciju A(H3) virusa.

Preporučujemo da se što prije vakcinišu osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcinacija je najefektivnija mjera prevencije, pri čemu treba napomenuti da se zaštita stvara 2-3 sedmice nakon primanja vakcine – kazali su iz IJZ.

Grupe stanovništva kojima se preporučuje vakcinacija su:

– sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), lica sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije;

– sve osobe starije od 65 godina, hronično oboljele osobe koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici i njihovi saradnici, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica;

– takođe, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije