Povežite se sa nama

Vijesti

Koga Bratić bira u upravljačka tijela obrazovnih ustanova: Crkvenjake uvode i u školske odbore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prema informacijama koje se na nalaze na sajtovima škola, redakcija Dnevnih uvjerila se da se u školskim odborima, kao predstavnici MPNKS, nauke, kulture i sporta, mogu naći i lica koja su prepoznata kao pripadnici Srpske crkve, njeni finansijeri…

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je, nakon smjene velikog broja direktora škola, od kojih je većina tužila državu, te nakon postavljenja novih koji su u značajnom broju povezani sa djelovanjem Srpske pravoslavne crkve, nastavilo sa tom praksom i kada je riječ o školskim odborima, pišu Dnevne novine.

Naime, prema informacijama koje se na nalaze na sajtovima škola, redakcija Dnevnih uvjerila se da se u školskim odborima, kao predstavnici MPNKS, nauke, kulture i sporta, mogu naći i lica koja su prepoznata kao pripadnici Srpske crkve, njeni finansijeri…

Takav primjer je, prema informacijama Dnevnih, Osnovna škola “Niko Maraš” u Bijelom Polju u Zeti, čiji je predsjednik Školskog odbora lice koje je veliki pobornik SPC, koji je tu ljubav pokazao i finansiranjem obnove manastirskog konaka u selu Kurilo, što samo po sebi nije problem, da se ne radio osobi koja predstavlja Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u upravljačkom tijelu jedne državne vaspitno-obrazovne ustanove, i da ništa što dolazi iz resora Vesne Bratić nije slučajno.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, “Školski, odnosno upravni odbor ustanova iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja, srednjeg opšteg obrazovanja i obrazovanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama čine: tri predstavnika Ministarstva, odnosno tri predstavnika opštine za ustanove čiji je osnivač opština, jedan predstavnik zaposlenih i jedan predstavnik roditelja”.

Školski odbori su se tokom ljeta ove godine našli u žiži javnosti, jer je ministarka četiri resora Vesna Bratić našla način kako da smijeni sve nepoželjne direktore vaspitno-obrazovnih ustanova i dovede svoje, imputirajući tadašnjim direktorima da nijesu na vrijeme sproveli procedure izbora upravljačkih tijela. Činjenica je, međutim, da ih nijesu mogli ni sprovesti jer upravo Ministarstvo nije poslalo imena svojih predstavnika.

Epilog svi znamo stotine direktora je smijenjeno, a postavljeni vršioci dužnosti po partijskom ključu, sa tačno utvrđenim brojem koliko je mjesta rezervisano za Demokratski front, koliko za ostale dvije koalicije koje zajedno sa DF-om čine aktuelnu parlamentarnu većinu.

Priča o sastavu školskih odbora nije nimalo naivna ni ukoliko se posmatra ikroz prizmu namjere ministarke Bratići Srpske crkve da u školski sistem uvedu vjeronauku. Školski odbori donose značajne odluke, pa se sjutra mogu pojaviti sa nekim “otvorenim pismom” ministarski da njihovi učenici, roditelji žele vjeronauku?

Za analitičare, crnogorsku opoziciju, ovakvi pokušaju predstavljaju atak na državu, njen identitet i građanski koncept.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
29.11.2021. 12:05

..novi direktor muzicke škole u KO je pop…

Sponzor

Najčitanije