Povežite se sa nama

Vijesti

Konjević: Radosavljević ima ugovor o djelu na 3.000 eura mjesečno i politički pedigre u Srbiji

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poslanik SDP-a Raško Konjević saopštio je u Skupštini da je Goran Radosavljević koji se predstavlja i kao savjetnik premijera Zdravka Krivokapića, zaposlen u Ministarstvu finansija po ugovoru o djelu za 3.000 eura mjesečno.

Konjević je pitao ministra finansija Milojka Spajića koji odgovara na pitanja poslanika – ko je Radosavljević i ima li veze sa sistemom državne uprave. Spajić je kazao da je Radosavljević u Ministarstvu finansija zaposlen po ugovoru o djelu.

– Znate koliki mu je ugovor? 3.000 eura mjesečno. Čovjek ima i politički pedigre, koji je vrlo aktivan u jednoj političkoj strukturi u Srbiji. Bojim se da taj ugovor nije jedini. To ću da provjerim. Dobio sam informaciju da isti takav ugovor Radosavljević ima i u Generalnom sekretarijatu i da se zato predstavlja savjetnikom premijera. Da ne pričam da je učestvovao u izradi zakonskih rješenja koja se spore – naveo je Konjević i otkrio da je Radosavljević zaposlen u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Spajić je na početku današnje sjednice kazao da će Vlada obezbijediti stabilno funkcionisanje zdravstvenog sistema. On je kazao da su naslijeđeni mnogo problemi i dugovi FZO od oko 40 miliona eura koji su rezultat “dugogodišnjeg lošeg rukovođenja resora”.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Jevto Eraković pitao je Spajića koliko će iznositi neizmirene obaveze zdravstva i kako će se obezbijediti novac za zdravstveni sistem u narednoj godini.

– Budžet za 2021. planirana su sredstva FZO u iznosu od 303.94 miliona. Iz rezerve smo isplatili sve vakcine tako da one ne ulaze u iznos. Do kraja godine ćemo imati značajne uštede koje ćemo prenijeti i dug koji nam je ostavljen će se značajno smanjiti – rekao je Spajić.

FZO, kako je naveo, duguje 23 miliona eura, po podacima iz juna, za razliku od decembra prošle godine kad je to bilo skoro 40 miliona eura.

Eraković je rekao da je potrošnja zdravstvenog sistema minimum 333 miliona eura.

– Rekao sam vam da vidimo kako će biti da stignemo do 2020. Ponavljam da za decembarske zarade fali devet miliona eura. Ono što biste trebali da znate, da je u posljednjih 20 godina rast zdravstvene potrošnje nikad nije bio manji od pet posto. Ako to smanjimo na tri posto to je još dodatnih deset miliona koji nedostaju – rekao je Eraković.

Spajić je kazao da će zdravstveni radnici u neto iznosu dobiti od 30 do 40 odsto povećanja.

– Dobro prostudirajte taj dio, jer ili namjerno manipulišete ili stvarno ne razumijete tu oblast – kazao je Spajić.

Eraković je pitao kako Spajić planira da zdravstvenim radnicima poveća plate za 30 odsto ako su za te plate namijenjena 132 miliona eura – samo tri više u odnosu na prethodnu godinu.

“Dobar lobista”

Andrija Popović (Liberalna partija) pitao je što će Vlada učiniti kako bi sanirala tešku socio-ekonomsku situaciju u zemlji.

– Uz to, ima oko 60.000 zaposlenih manje nego prije dvije godine, sada oko 145.000, a nezaposlenih oko 55.000, što je čak 20.000 više nego prije dvije godine. Kako je za dvije godine izgubljeno 60.000 radnih mjesta, samo u Podgorici 27.000, može li se sve pripisati pandemiji? Može li se u ovakvoj strukturi privrede realizovati marketinški slogan “Evropa sad” – pitao je Popović.

On je kazao da će podržati sve što Spajić predloži, iako se sve kosi sa ekonomskim pravilima.

– Ali možda ima taj način, možda ste vi uspjeli nešto što niko nikad u istoriji nije – rekao je Popović uz ocjenu “što će se dalje dešavati, vidjećemo”.

Spajić je kazao da je stanje u ekonomiji naročito prošle godine bilo alarmantno, što je, kako je ponovio, posljedica naslijeđenog stanja.

– Smatram da su neophodne radikalne promjene u kreiranju i vođenju ekonomske politike, kako bi svi građani kroz povećanje standarda to osjetili. Evropa sad nije marketinčki trik i on će mjerama direktno uticati na ostvarenje ciljeva – rekao je Spajić.

Popović je kazao da je Spajićev marketing vrlo uspješan.

– Žao mi je što vjerovatno nećete moći da branite taj slogan u parlamentu kod Budžeta. Pretpostavljam da ta Vlada neće ni postojati u tom momentu, ali možda kod neke buduće Vlade, vidim da dobro lobirate – odgovorio je Popović u komentaru na izlaganje ministra.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je pitato ministra zbog čega resor koji vodi nije podržao prijedlog za smanjenje akciza na gorivo koje je, usljed povećanja cijene na berzi, doseglo gotovo istorijski maksimum u Crnoj Gori.

On je u dopunskom pitanju Spajića pitao i ko je navodni savjetnik premijera Goran Radosavljević i ima li veze sa sistemom državne uprave.

Spajić je kazao da MIF sa pažnjom analizira sve predloge.

– Vlada je 12. novembra utvrdila predlog zakon o akcizama kojime je predloženo da u slučaju povećanja cijena na međunarodnom tržištu Vlada može donijeti odluku o smanjenju akciza do 15 odsto – naveo je Spajić.

Kazao je da je Radosavljević u Ministarstvu finansija zaposlen po ugvoru o djelu.

– Znate koliki mu je ugovor? 3.000 eura mjesečno. Čovjek ima i politički pedigre, koji je vrlo aktivan u jednoj političkoj strukturi u Srbiji. Bojim se da taj ugovor nije jedini. To ću da provjerim. Dobio sam informaciju da isti takav ugovor Radosavljević ima i u Generalnom sekretarijatu i da se zato predstavlja savjetnikom premijera. Da ne pričam da je učestvovao u izradi zakonskih rješenja koja se spore – naveo je Konjević.

On je kazao da Radosavljević radi u Naftnoj industriji Srbije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije