Povežite se sa nama

Vijesti

KORDIĆ-MULER: Austrija podržava Crnu Goru da postane sljedeća članica EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nastavak kvalitetne bilateralne diplomatske i stručne saradnje Crne Gore i Austrije je neupitan, kao i podrška Austrije namjeri Crne Gore da postane prva sljedeća članica EU, poručeno je na sastanku glavne pregovaračice, Zorke Kordić i ambasadora te države, Karla Mihaela Mulera

Kordić je čestitala ambasadoru Muleru na nedavnom imenovanju na mjesto ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori istakavši tradicionalno prijateljske i dobre odnose dvije države i upoznala sagovornika sa trenutnim stanjem pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, uz kratak osvrt na preporuke iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori.

„Napredak u oblasti vladavine prava je apsolutni prioritet pregovaračkog procesa, u čemu Vlada očekuje značajnu podršku i konstruktivan doprinos Skupštine Crne Gore. Osim vladavine prava, neizostavan je i rad na ekonomskom oporavku od posljedica krize izazvane koronavirusom, u čemu će svakako Program ekonomskih reformi i program „Evropa sad!“ imati vodeću ulogu“, kazala je glavna pregovaračica.

Ona je prenijela očekivanje da će Vlada u reformskim naporima kao i do sada imati podršku Austrije i njenih eksperata, čije je iskustvo kao predstavnika jedne od starijih država članica EU, vrlo dragocjeno.

Ambasador Muler je pohvalio dosadašnja postignuća Crne Gore na puta ka Evropskoj uniji istakavši da joj sa razlogom pripada mjesto predvodnika u integracionom procesu na Zapadnom Balkanu. Kako je kazao, od Crne Gore uvijek dolaze dobri i ohrabrujući signali i primjeri kada je evropska integracija u pitanju, što potvrđuje posvećenost tom procesu svih grana vlasti, ali i podršku samih građana.

On je poručio da proces pristupanja EU predstavlja transformativni proces za Crnu Goru, koji za cilj nema samo članstvo Crne Gore u Uniji već i opštu dobrobit za cjelokupno društvo. Prenio je da Austrija, kao država geografski i politički bliska Zapadnom Balkanu, nastavlja da podržava evropsku perspektivu ovog regiona, te da se u tom pogledu sigurno može očekivati i nastavak uspješne saradnje sa Crnom Gorom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije