Povežite se sa nama

Vijesti

Krivokapić: Crna Gora spremna da pokaže dodatnu solidarnost u međunarodnoj borbi protiv panedmije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Krivokapić iskazao je zadovoljstvo što ima priliku da se nakon svečane proslave Dana UN-a u Podgorici, koja je tematski bila posvećena globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, nanovo sastane sa Lundbergom

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom.

Krivokapić iskazao je zadovoljstvo što ima priliku da se nakon svečane proslave Dana UN-a u Podgorici, koja je tematski bila posvećena globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, nanovo sastane sa Lundbergom.

“Crna Gora apsolutno partnerski okrenuta svim naporima međunarodne zajednice da se što efikasnije suoči sa svim problemima. Takođe, iskazujem zahvalnost kancelariji UNDP-a koja je sve vrijeme trajanja pandemije, uključena u nabavku medicinske i druge neophodne opreme, te očekujem da će se ovakav vid saradnje nastaviti i ubuduće, kao i da Crna Gora računa na punu podršku sistema UN-a, kazao je Krivokapić.

Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Budući da je Crna Gora bila u situaciji u kakvoj se danas nalaze mnogobrojne članice UN-a, koje su u globalnoj raspodjeli vakcina protiv koronavirusa ostale po strani, premijer Krivokapić poručio je da je Crna Gora spremna da pokaže dodatnu solidarnost i odgovornost u međunarodnoj pomoći i borbi protiv panedmije.

Premijer je koordinatora UN-a u Crnoj Gori upoznao sa transformacijom Odjeljenja za održivi razvoj, koji će uskoro i formalno postati Kancelarija unutar Generalnog sekretarijata Vlade, kako bi se što brže i potpunije realizovale javne politike i razvojni projekti zasnovani na principima održivog razvoja, a u kontekstu praktičnog sprovođenja ideje ekološke države. Premijer je Lundberga obavijestio i o ambicioznim očekivanjima od projekata „Evropa sad“ i „Evropa ovdje“.

“Sa zadovoljstvom očekujem posjetu Specijalne savjetnice generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairime Nderite, koja je najavljena za period od 24-26. novembra, kao i ponovnu posjetu direktora SZO za Evropu Hansa Klugea.

Lundberg izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da javno saopšti zahvalnost premijeru Crne Gore na uspješnoj, zajedničkoj realizaciji proslave UN-a, koja je bila posvećena klimatskim promjenama. Konstatujući da UN, posredstvom 25 svojih grupa sarađuje sa Vladom Crne Gore po pitanju tematski različitih projekata, Lundberg je istakao da je u posljednjem periodu bila dominantna saradnja u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

“Kroz imenovanje šefova pregovaračkih timova stvari polako konsoliduju u okviru pregovora Crne Gore sa EU”, te da to čini “zdrav ambijent za bogatiju saradnju”, naveo je on.

Lundberg je istakao da će UN-ova Grupa za praćenje rezultata, raditi na identifikovanju konkretnih oblasti u kojima UN može da pruži konkretnu pomoć Vladi Crne Gore, kako bi lakše realizovala konkretne aktivnosti.

“Podsjećam da je okončana analiza stanja u zemlji, koja će poslužiti za izradu konačne startegije sljedeće petogodišnje saradnje između Crne Gore i UN-a”, zaključio je Lundberg.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije