Connect with us

Vijesti

Krivokapić: Dočekan sam na najvećem mogućem nivou, Brnabić: Nedimović često krši dreskod

Published

on

Nadam se da je ovo početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će, osim obnove političkog dijaloga, rezultat ove posjete biti sadržajni i stabilniji bilateralni odnosi, poručila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, koji boravi u posjeti Srbiji.

Premijerka Srbije je dočekala Krivokapića ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dvije zemlje.

Brnabić i Krivokapić razgovarali su najprije u četiri oka, a zatim je uslijedio plenarni sastanak delegacija dvije vlade.

Brnabić je nakon sastanka rekla da je svaki put sa Krivokapićem imala otvoren i konstruktivan razgovor o svim temama.

– Drago mi je da tokom prve zvanične posjete smo imali prostor da govorimo na političke, ekonomske teme, teme evropskih integracija, regionalne stabilnosti i povezivanja – navela je ona.

Po prirodi stvari, navodi ona, Crna Gora i Srbija bi trebalo da imaju najbolje odnose. Prema njenim riječima, Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

– Dogovorili smo da što prije dovedemo ukupnu robnu razmjenu na milijardu eura, a onda da vidimo kako to da pospješimo – navela je ona, dodajući da srpske investicije u Crnoj Gori iznose 400 miliona eura.

Očekuje da će obim investicija kontinuirano i stabilno rasti.

– Prenijela sam Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore. Treba da se držimo i radimo zajedno i kako da pomognemo i podržimo svakog partnera na Zapadnom Balaknu. Prenijela sam, da je naš strateški prioritet stabilan, dobro povezan region i u da su u tom smislu odnosi Srbije i Crne Gore važan faktor stabilnosti regiona – navela je Brnabić.

Ona je istakla da je jedan od najvažnijih infrastrukturnih zajedničkih projekata izgradnja auto-puta.

– Drugi važan projekat je modernizacija željeznice Beograd-Bar. Značajna inicijativa je i zajednički granični prelazi, njihovo proširenje kako se ne bi čekalo posebno u turističkoj sezoni – dodala je Brnabić.

Ona je izrazila i nadanje da će uskoro biti održana prva zajednička sjednica vlada Crne Gore i Srbije u cilju jačanja ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Premijerka Srbije je zahvalila Krivokapiću na posjeti.

– Ovdje imate dobrog prijatelja i pouzdanog partnera i nadam se da ćemo nastaviti saradnju u brojnim oblastima – poručila je Brnabić.

Krivokapić je rekao da je dočekan na najvećem mogućem nivou, sa gostoprimstvom koje će, kako je rekao, pamtiti dok je živ.

Premijer se dana da ćemo do decembra 2027. doći do tačke koju gradi Srbija na auto-putu.

– Naš najbitniji dio razgovora je okrenutost ka budućnosti. Upravo je predsjednik Aleksandar Vučić iskazao izuzetnu spremnost da u svakom smislu iskažemo da sve što radimo bude u obostranom interesu. Opredijeli smo se da to bude strategija “odmjereni korak”. Nažalost, u posljednje vrijeme, naročito preko medija, su stizale otrovne strijele koje ne odgovaraju ni jednima, ni drugima. Nadam se da će prva posjeta biti dobar znak novog puta unapređenja, prosperiteta i sve na zadovoljstvo građana dvije države – naglasio je Krivokapić.

Na pitanje o dočeku Krivokapića na aerodormu, Brnabić je rekla da je o tome govorila sa Krivokapićem.

– Odakle da počnem. Moja je greška jer je Krivokapića trebalo da dočeka ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. On se zadržao u Atini, nije stigao na vrijeme i onda smo poslali potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. On često prekrši dreskod, to nije nešto čemu pridaje pažnju. Razumijem diplomatske protokole, ali morate da razumijete i lične preferencije ljudi. Šalili smo se da je on za njegov pojam juče bio prilično sređen, zaista nije bilo zle namjere – navela je Brnabić.

Ona se izvinila zbog ove situacije, prekršen je kaže diplomatski protokol, ali bez loše namjere.

– Suštinu najbolje pokazuje ono što je uradio predsjednik Vučić, a to su dvije večere sa Krivokapićem, sastanak sa timom – takav tretman, da se sjećam, nije imao nijedan zvaničnik – istakla je Brnabić.

Ni riječi o Temeljnom ugovoru

Ona je kazala da sa Krivokapićem nije razgovarala o Temeljnom ugovoru sa SPC.

– Nemam nikakve ingerencije kao predsjednica Vlade da pričam na tu temu – naglasila je Brnabić.

Krivokapić se prethodno sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Premijer Crne Gore boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, a juče ga je na aerodromu dočekao potpredsjednik vlade Srbije Branislav Nedimović.

Krivokapić će se danas sastati i sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Advertisement

Najčitanije