Connect with us

Vijesti

KRIVOKAPIĆ-LUNDBERG: Crna Gora okrenuta naporima međunarodne zajednice

Published

on

Crna Gora je apsolutno partnerski okrenuta svim naporima međunarodne zajednice da se što efikasnije suoči sa svim problemima, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, koji se danas sastao sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom

Kako je saopšteno iz Kabineta premijera, Krivokapić iskazao je zadovoljstvo što ima priliku da se nakon svečane proslave Dana UN-a u Podgorici, koja je tematski bila posvećena globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, nanovo sastane sa Lundbergom. Takođe, zahvalio je kancelariji UNDP-a koja je, kako je naveo, sve vrijeme trajanja pandemije, uključena u nabavku medicinske i druge neophodne opreme, te da očekuje da će se ovakav vid saradnje nastaviti i ubuduće, kao i da Crna Gora računa na punu podršku sistema UN-a.

“Budući da je Crna Gora bila u situaciji u kakvoj se danas nalaze mnogobrojne članice UN-a, koje su u globalnoj raspodjeli vakcina protiv koronavirusa ostale po strani, premijer Krivokapić poručio je da je Crna Gora spremna da pokaže dodatnu solidarnost i odgovornost u međunarodnoj pomoći i borbi protiv panedmije”, navode iz Kabineta.

Krivokapić je upoznao koordinatora UN-a u Crnoj Gori sa transformacijom Odjeljenja za održivi razvoj, koji će uskoro i formalno postati Kancelarija unutar Generalnog sekretarijata Vlade, kako bi se što brže i potpunije realizovale javne politike i razvojni projekti zasnovani na principima održivog razvoja, a u kontekstu praktičnog sprovođenja ideje ekološke države. Premijer je Lundberga obavijestio i o ambicioznim očekivanjima od projekata „Evropa sad“ i „Evropa ovdje“.

“Predsjednik Vlade rekao je da sa zadovoljstvom očekuje posjetu Specijalne savjetnice generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairime Nderite, koja je najavljena za period od 24-26. novembra, kao i ponovnu posjetu direktora SZO za Evropu Hansa Klugea”, dodaje se.

Foto: gov.me Foto: gov.me

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Peter Lundberg izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da javno saopšti zahvalnost premijeru Crne Gore na uspješnoj, zajedničkoj realizaciji proslave UN-a, koja je bila posvećena klimatskim promjenama. Konstatujući da UN, posredstvom 25 svojih grupa sarađuje sa Vladom Crne Gore po pitanju tematski različitih projekata, Lundberg je istakao da je u posljednjem periodu bila dominantna saradnja u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Lundberg smatra da se “kroz imenovanje šefova pregovaračkih timova stvari polako konsoliduju u okviru pregovora Crne Gore sa EU”, te da to čini “zdrav ambijent za bogatiju saradnju”.

“Lundberg je istakao da će UN-ova Grupa za praćenje rezultata, raditi na identifikovanju konkretnih oblasti u kojima UN može da pruži konkretnu pomoć Vladi Crne Gore, kako bi lakše realizovala konkretne aktivnosti. Koordinator UN-a u CG podsjetio je da je okončana analiza stanja u zemlji, koja će poslužiti za izradu konačne startegije sljedeće petogodišnje saradnje između Crne Gore i UN-a”, zaključuje se.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije