Povežite se sa nama

Vijesti

Krivokapić: Najpošteniji način za izlaz iz krize je jačanje postojeće Vlade

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlada Crne Gore u junu naredne godine podnijeće ostavku ukoliko budžet ne bude bio održiv, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je to kazao gostujući u intervjuu Javnom servisu.

-Za budžet koji smo predložili garantujemo da će 1. februara biti minimalna plata 450, a prosječna 700 eura. Ako budžet bude usvojen kako smo ga predložili, a ne kako ga neko kroji, i ako ne bude održiv, Vlada će podnijeti ostavku u junu. Do tada je proces u kojem će se vidjeti da li je plan Evropa sad održiv- naveo je Krivokapić.

Vlada je, kaže, odradila održiv budžet koji garantuje stabilnost.

Upitan kako će naći način za izlazak iz političke krize, Krivokapić je kazao da postoji više načina.

-Najpošteniji način su izbori. Da li je Crna Gora spremna za to, mislim da nije jer nema promjena izbornog zakonodavstva ni u pravosuđu. Nijesmo stvorili preduslove za demokratske izbore- naveo je Krivokapić.

Dodao je da bi najpošteniji način za izlazak iz krize bio jačanje Vlade sa dokazanim ljudima.

-Da li imaju politički pedigre to me ne zanima, ali bi trebalo da daju doprinos za sve reforme koje nas čekaju naredne godine- naveo je Krivokapić.

Dodao je da je spreman za razmjenu ideja koji bi dala najbolje rješenje kako bi ispunile obaveze na evropskom putu i doveli investitori sa reputacijom.

-U jednom vremenskom periodu sam nudio rekonstrukciju. Kada su neki vidjeli da u tom modelu ne vide sebe, proces je zaustavljen i krivica prebačena na premijera. Stalno prebacivanje tereta na ovu Vladu nije dobro- naveo je Krivokapić.

Kazao je da će Predlog zakona o popisu biti razmatran na sjednici Vlade preksjutra, dok bi Predlog zakona o porijeklu imovine trebalo da bude u proceduri početkom godine.

Komentarišući potpisivanje Memoranduma Ure i SNP-a sa partijama manjina, kao i da li će to dovesti do manjinske vlade, Krivokapić je kazao da je to možda rješenje.

-Sve je na stolu što je Ustavom zagarantovano i zakonom definisano. Mene obavezuje Sporazum koji sam potpisao. Volio bih da u tom Memorandumu vidim dodatne vrijednosti, ja ih ne vidim. Razlog o kojem se priča sigurno je manjinska vlada jer su to politički subjekti, neki, iskazali.  Koja je to manjinska vlada, ona koja zagovara matematičku formulu kao rješavanje problema – 40 + 4+ 5 = 49. Ali, matematika nikada nije ušla u život. Ne postoji matematička formula života. Ako je prvi član Memoranduma pomirenje, da li bi takva vlada dovela do pomirenja. Nijesam siguran- naveo je Krivokapić.

Premijer je komentarisao kakva je država danas godinu od promjene vlasti.

-Crna Gora danas nema korupcija ni nepotizma koji je bio karakteristika prethodnog perioda, nema ni prazne kase koja je namijenjena samo za neke. Mi ne razdvajamo građane iako je neko nametnuo tu priču. Vidjećete u februaru to najbolje da ne dijelimo građane već radimo na pomirenju. Nema boljeg pomirenja od ekonomskog- kazao je Krivokapić govoreći o programu Evropa sad.

Kazao je da ga brine kriza vlasti, ali da se mora markirati problem.

-Vidite koliko postoji odstupanje od stavova, onih koji nešto govore a na kraju nešto urade- naveo je Krivokapić.

Ponovio je da će ova Vlada biti upamćena kao najuspješnija u istoriji Crne Gore, zbog, kako je kazao, planiranja i uviđanja i pronalaska najboljih rješenja.

-Mislim da građani to cijene a partije nekad ne razumiju, kao što neko kaže da je Evropa sad usmjerena protiv neke partije. Taj program je usmjeren samo na dobrobit svih građana- kazao je Krivokapić.

Kazao je da nema razloga za kajanje, uprkos kritikama onih čiju je listu predvodio.

-Znam kada sam kretao u svu tu priču trebao sam da budem gubitnik, a narod je rekao da smo pobjednici. Ako sam ja krivac za nešto postoje ustavne mogućnosti koje neko treba da pokrene. Možda se ne sviđam nekome, ali ovdje se ne radi o sviđanju već da li imate rezultate ili ne- naveo je Krivokapić.

Kaže da na mnoge napade nije odgovorio.

-Nijesam odgovarao jer me blaženopočivši mitropolit jednom naučio da je najbolji odgovor na takve stvari tišina, jer će istina kad tad isplivati. Vidjeli ste da je potpisivanje Temeljnog ugovora bilo definisano kao mjera određene politike koji pokušavaju od svega da naprave neku igru koju ja ne poznajem, da neko ne bi potpisao Temeljni ugovor. Vlada je poslala 27. jula predlog ugovora Patrijaršiji od tada nijesmo dobili nikakav odgovor. Neka narod zaključi, znam da sam sve uradio do mene, Ugovor je napravljen u skladu sa novim zakonom i Ustavom i vodeći računa da nikoga ne diskriminiše taj predlog- naveo je Krivokapić.

Govoreći o dešavanjima na Cetinju, nakon kojih je kritikovao čelnike bezbjednosnog sektora, kazao je da jedva čeka da javnost vidi izvještaj komisije koja je ocjenjivala postupanje nadležnih.

-Stalno smo okrenuti ka tome kako je jedan pojedinac značajniji od bilo koga, gdje je ona sistem.  Treba da imamo sistem koji neće zavisiti od toga da li će doći Marko ili Janko. Jedva čekam da izvještaj komisije bude toliko transparentan da ga javnost vidi. Neću da sudim nikome, nijesam sudija. Moj zadatak je da obezbijedim da sve funkcioniše na najbolji način- rekao je Krivokapić.

On je kazao da institucije treba da pokažu “ko je kakav, i ko je gdje bio”.

-Smjena ministra pravde je bila lična odluka na bazi onoga što sam saopštio ministrima. Ako se neko ogriješio o potpisani Sporazum, onda sam morao da reagujem- naveo je Krivokapić.

Antitijela koja i dalje rastu

Upitan da li će uskoro biti vakcinisan, kazao je da je to toliko postalo toliko medijski interesantno, da će “najvjerovatnije otići u Cuce i vakcinisati i od tamo javiti da se vakcinisao”.

-Nema tu misterije nikakve, to je jednostavno karakteristika nečijeg organizma. Rekao sam vam prije intervjua da mi antitijela i dalje rastu. Postoje razni načini za sve, ako neko želi da napravi još jedan politički marketing ja tome nijesam sklon. Kada mi antitijela spadnu ispod određenog nivoa ja ću se prema tome odgovorno odnijeti. Vi želite da primjer ne može biti broj antitijela. Ja sam toliko odgovoran i tome može da posvjedoči Institut koliko puta sam bavio PCR testom. Pa valjda je to neprijatnije nego bocnuti se jednom vakcinom- kazao je Krivokapić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije