Povežite se sa nama

Vijesti

Krivokapić: Ne pravimo državu za tajkune, neka nas smijene u februaru ako ne ispoštujemo minimalnu cijenu rada

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijer Zdravko Krivokapić je, predstavljajući program “Evropa odmah”, kazao da je budžetom za narednu godinu predviđena realizacija 302 projekta, od kojih je 117 potpuno novih. Istakao je da je cilj podizanje kvaliteta života svih građana .

On je kazao da smo u 30 godina “hibridnog režima živjeli u atmosferi straha, nepovjerenja i napravljenih vještačkih podjela”.

– Niko nije želio, ili htio da preokrene stvari u korist običnog građanina. To želi ova Vlada. Ona ne kalkuliše politički, nego gradi Crnu Goru da ona bude naše mjesto za život iz kog nećemo odlaziti. Odlučili smo se za reforme, pošten rad, ozbiljnost – rekao je Krivokapić tokom prezentacije kapitalnog budžeta i investicionog programa Vlade – Crna Gora odmah.

Da su željeli da se ponašaju kao prethodnici, pravili bi, kako kaže, državu za tajkune i one koji se bave organizovanim kriminalom.

– Mi smo se opredijelili da djelujemo programski i definisali četiri programa – prvi je “Evropa sad” koji je narod objeručke prihvatio. Obezbijedio je da ono što je do sada bila prosječna zarada bude najniža zarada, a da prosječna zarada bude 700 eura. Time se Crna Gora približava ili postaje Poljska u centralnom dijelu Evrope, a stvaraju se preduslovi da ne budu oštećeni poslodavci. To će eliminisati jedan veliki dio sive ekonomije – istakao je Krivokapić.

“Evropa odmah” i “Crna Gora radi” za podizanje standarda

Predstavio je još dva programa.

– Kroz “Evropa odmah” želimo da pojačamo administrativne kapacitete, a kroz “Crna Gora radi” da upravljamo državnom imovinom i prduzećima – naglasio je Krivokapić.

Ova Vlada, poručuje, ne želi da pravi izgovore već da namjere realizuje kroz jasne korake.

Cilj je, kako kaže, podići kvalitet života svih građana.

– To radimo kroz pet potciljeva: unapređenja zdravstvenog sistema, podizanje kvalitertata obrazovanja, jačanja infrastrukture u turizmu, snaženja saobraćajne infrastrukture i ulaganje u kulturu, sa akcentom na kulturno nasljeđe – naglasio je Krivokapić.

On je ponovio da je budžetom predviđeno 248 miliona eura, nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta i taj budžet je rekordan za Crnu Goru, ako izuzmemo izdatke za auto-put.

– Imamo 302 projekta, od kojih je 117 potpuno novih. Nijesmo zaboravili kontinuitet koji je postojao – naglasio je Krivokapić.

“Najveće gradilište u regionu

Jedan od ključnih projekata su bolnice koje će se, najavio je Krivokapić, graditi. Takođe, najavio je povratak stomatoloških ambulanti u škole.

– Želimo da vratimo ono što smo djeci oduzeli. Imali smo u svakoj školi stomatološku ordinaciju. Neko je to iz nekih njemu nepoznatih razloga učinio da nemamo više stomatološke ambulante – istakao je Krivokapić.

Skroman dio budžeta izdvojen je za socijalni dio koji, kako je rekao premijer, treba u idućoj godini ispraviti.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će imati devet unaprjeđenja turističke ponude i sedam ski centara.

– Što tiče kulture imaćemo 17 projekata za kojih će biti izdvojeno 3.800.000 eura – najavio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u sport će za 15 projekata biti uloženmo oko pet miliona eura.

– Gradiće se tri stadiona, dva sportska bazena i razne sale, od kojih neke i u školama – najavio je premijer.

Prema njegovim riječima, Vlada je željela da ukaže je sjever za njih najznačajniji i da sjeverni regiona sačuvamo kako to ne bi bio prostor sa kog odlaze ljudi.

Tako će u sjevernom regionu biti realizovano 113 projekata, u srednjem 109, a u južnom 73 projekta.

Naveo je da će se raditi Opšta bolnica u Pljevljima, te da nisu gledali kada će izbori biti u tom gradu da bi se pristupilo radovima.

Takođe, najavio je za narednu godinu i završetak radova na objektu Crnogorske akademija nauke i umjetnosti.

Krivokapić je najavio i da će Fudbalski stadion na Cetinju sigurno biti završen naredne godine.

Foto: Dobrilo Malidžan

– Nadam se da će to biti objekat koji će poslužiti svojoj vrsi i namjeni, to je naš zajednički imenitelj koji nas spaja, a ne kao što neki žele da nas razdvaja – kazao je Krivokapić.

Komentarišući saobraćajnu infrastruru, Krivokapić je rekao da žele da Crna Gora ima tri čvora koji će obezbijediti cirkulaciju i brži promet ljudi i robe do određene destinacije. Za dionicu Mateševo-Boljare Krivokapić kaže da će Vlada naći kredit, za Jadransko jonsku magistralu najvjerovatnije će dogovoriti način realizacije, a za put koji će spajati Sarajevo i Tiranu kaže da je velika vjerovatnoća da dobiju sredstava Evropske razvojne banke.

– Put Smokovac-Mateševo će građevinski biti završen u roku. Nova Jadransko-jonska magistrala ne ide ni visoko ni pored mora, već od Čapljine, dolazi do Nudola, i u Grahovo ulazui u Crnu Goru i preko Čeva ide do Podgorice, pa za Tiranu. Drugi regionalni put od Nikšića ka Plužinama je najveće zastiđe. On treba da poveže Sarajevo sa Tiranom, on treba da bude brza magistrala. Ako pogledate ta tri ključna čvorišta – on predstavlja raskrsnica svih puteva – naveo je Krivokapić.

Garantuje da će energetska situcija biti održava, nezavisni od onoga što je karakteristika ostatka regiona.

To znači, kako je rekao, da pothitno treba graditi hidroelektranu Komarnica, vjetroelektrane Gvozd, Brajići, solarne elektrane Barsolat, Briska gora, Velje brdo.

Prema najavama, kako je rekao Krivokapić, Crna Gora treba da postane 2022. godine najveće gradiliše u regionu.

– Ubuduće svi mi treba da se osvijestimo u odnosu prema politici. Da politika bude program, a da najbolji program bude izbor građana. Da neko na kraju četiri godine kaže realizovali ste ili niste ovaj program. A ako nije realizovao program, on kod građana nema što da traži. Ne znam ko od političara može da kaže da ova četiri programa nisu dobra, da ne valjaju. Ako nešto treba popraviti – unaprijedite. Objasnite vašim glasačima zašto su loša – naglasio je Krivokapić.

– Hoćemo da gradimo, radimo i unapređujemo kako bi svi građani osjećali boljitak. To ćemo moći samo ako zasučemo rukave, i počnemo da radimo, a da mnogo ne pričamo. Ako se to desi, a ubijeđen sam da može, šta čekamo? Dovoljno smo vremena izgubili, sad je vrijeme da uđemo u realizaciju projekata. Ako ne krenete danas, već sjutra ste pola izgubili. Crna Gora nema vremena za čekanje, ona danas mora da krene u realizaciju svih projekata – naglasio je Krivokapić.

Uputio je poziv i rukovodiocima lokalnih uprava.

– Ove godine je uključen svaki projekat koji je bio moguć za uključenje na nivou lokalnih zajednica. Sljedeće godine će biti jasno definisani kriterijumi učešća lokalne uprave i države u projektima. Nećemo da stvaramo uslove da se sve prebacuje na državnu upravu, nego da svako snosi odgovornost za svoj dio posla – rekao je Krivokapić

On je poručio da smijene ovu Vladu već u februaru, ako ne ispoštujemo dogovorenu minimalnu cijenu rada.

Krivokapić kaže da postoje mnogobrojni projekti koji kasne.

– Mi smo imali zatečeno stanje. Kad imate investitora koji nema kredibilitet da izvede nešto, kako od njega očekujete da izvrši to u roku koji je dat. Osnov svega su izvođači koji će raditi najkvalitetnije u najkraćem mogućem periodu. Imamo naručene izvođače i njih samo određene uzdižemo do nebesa, a ostale gušimo. Kakva je to konkuzrencija? Mora da se krene sa jačeanjem infrastrukture i u drugim preduzećima, jer velike ribe gutaju male – naveo je Krivokapić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
22.11.2021. 16:34

Sam kazes Krivokapicu da ste izgubili godinu dana. U toj godini ste bili vlast ti, Becic, Abazovic, Mandic, Medojevic, Knezevic, a alatka vam je bila nedostojna i nesposobna vlada na celu sa tobom, dokazano i to sam priznajes.Kazes da ce Crna Gora biti 2022 najvece gradiliste u Regionu! Od cega, od kojih para? Iz budzeta? A budzet ces punit ka i prosli, enormnim tajnim zasuzenjima stvarajuci privid povecanja plata i izgradnje objekata na nezaradjenim parama. U tvojima i tvoje vlade projektima nema trunke zdrave ekonomske i privredne logike, ali zato nezaustavljivo koristis potencijale i ideje koje ti je ostavila “sprzena zemlja” prosle vlasti. Na necemu novom i korisnom nijesi izgubio godinu dana sa svojom vladom i ovima sto su te dokazano nesposobnog ustolicili. Izgubio si je na utrpavanju Crne Gore i njenih kulturnih, istorijskih, vjerskih i ekonomskih dobara Srbiji, izgubio sei je na pripremama da potpuno predas Crnu Goru u ruke okupatoru Srbiji, izgubili ste je u satiranju prava i pravde za Crnogorske gradjane, a posebno ste eniergicno gubili vrijeme u satiranju svega sto nosi prefiks Crnogorsko. Iskoristio si proteklu godinu tvoje grozne vladavine koja se moze porediti samo sa okupacijom krvavih srpskih Karadjordjevica, da pobijes i potrujes sopstveni narod bez milosti, da na smrti hiljada gradjana Crne Gore ka zaradis neostvarene 700 miliona eura itd. Moglo bi ti se pripisat jos hiljade nepocinstava, ali si uspio ipak u jednom. Probudio si Crnogorski gradjanski patriotizam, i vi sluge okupatora srpskoga necete uspjeti u vasem naumu. Eviva Montenegro. Oprem dobro, okupatori.

Sponzor

Najčitanije