Povežite se sa nama

Vijesti

Krivokapić-Vučić: Održavati zajedničke sjednice dvije vlade zbog jačanja ekonomskih odnosa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Vlade Crne Gore  Zdravko Krivokapić sastao se danas sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.Na sastanku je istaknuta obostrana potreba realizacije ideje o povremenom održavanju zajedničkih sjednica dvije vlade, koja postoji od ranije, radi intenziviranja ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Posjeta premijera Crne Gore Srbiji, kako se navodi u saopštenju Vlade Crne Gore, predstavlja pozitivan impuls za intenziviranje saradnje dvije zemlje, ali i jasan signal međunarodnoj zajednici da u regionu postoji kapacitet za prevazilaženje eventualnih otvorenih pitanja dijalogom i u zajedničkom interesu, poruka je prvog susreta dvojice zvaničnika.

Krivokapić se zahvalio na gostoprimstvu i toplom dočeku i naglasio da Crna Gora želi najbolje odnose sa Srbijom i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.

Vučić je poželio je, kako se navodi, dobrodošlicu predsjedniku Vlade Crne Gore u Beogradu i kazao da je za Srbiju Crna Gora najbliža država. Izrazio je očekivanje da će u budućnosti susreti između zvaničnika dvije zemlje biti češći i intenzivniji.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim ekonomskim prilikama i izazovima koje na planu ekonomskog oporavka zemalja Zapadnog Balkana i regiona u cjelini. Predsjednik Vučić je istakao da se obje države suočavaju sa energetskim izazovima, i da je u tom smislu neophodno pripremiti ozbiljnu strategiju za prevazilaženje tih izazova.

Krivokaoić je izrazio uvjerenje da će se odnosi Crne Gore i Srbije, u smislu ekonomske saradnje, intenzivirati u narednom periodu i kao takvi doprinijeti postpandemijskom oporavku privrede i stabilizaciji ukupnih prilika. U tom smislu, investicije iz Srbije su više nego dobrodošle.

– Odlučni smo da radimo na snaženju standarda građana kao osnovnom preduslovu daljeg napretka. U tom kontekstu pripremili smo plan ekonomskog oporavka „Evropa sad“, a paralaleno sa tim moramo raditi na snaženju infrastrukture, kako bismo obezbijedili diverzifikaciju privrednih aktivnosti, smanjili uvoznu zavisnost i otvorili kvalitetna radna mjesta – istakao je premijer.

Naglašen jr značaj izgradnje autoputa, a premijer Krivokapić je izrazio jasnu namjeru Crne Gore da nastavi sa izgradnjom preostalih dionica autoputa, do granice sa Srbijom.

Predsjednik Vučić je najavio da će i Srbija sa svoje strane sigurno završiti dionicu autoputa do Duge Poljane, kao i da će raditi na modernizaciji svog dijela željezničke pruge Beograd – Bar.

Na sastanku je ocijenjeno da su obje zemlje posvećene evropskim integracijama, te da je na tom planu razmjena iskustva i podrška susjednih zemalja od ključnog značaja za nastavak integracionog procesa.

Sastanak je završen sa željom da se saradnja između Crne Gore i Srbije, na svim poljima, dodatno osnaži u interesu građana obje zemlje i naše zajedničke evropske budućnosti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije