Povežite se sa nama

Vijesti

KRIVOKAPIĆ: Zakon o popisu u Skupštini do 20. novembra

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnoj Gori je nametnuta igra u kojoj su neke strukture, vrlo povezane sa kriminalom, diktirale ono što smo vidjeli na Cetinju, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić. On je naveo da od Drugoj svjetskog rata u Crnoj Gori u ovoj, aktuelnoj vladi, ima najviše Srba

Krivokapić je za RTS rekao da postoji prilično pogrešna percepcija o Cetinju, jer su, kako je rekao, Cetinjani vrlo pošteni i veoma srdačno primaju strance.

“Prema tome, pozadina dešavanja početkom septembra je jasna. Igra je diktirana od onih koji su povezani sa kriminalom”, istakao je Krivokapić.

Premijer je rekao da je Vlada predložila Želidraga Nikčevića za novog ambasadora Crne Gore u Srbiji.

“Ali predsjednik države Milo Đukanović, iz njemu znanih razloga, nije dao saglanost”, naveo je premijer, uz napomenu da će Vlada podržavati svako rješenje koje je dobro za crnogorsku diplomatiju.

Krivokapić je naglasio da će Predlog zakona o popisu Vlada do 20. novembra poslati u proceduru Skupštine Crne Gore.

“Kada će zakon biti usvojen, da li će to pitanje biti tretirao kao prioritetno, zavisi od parlamneta”, navodi Krivokapić.

On je rekao da bi se moglo očekivati da popis stanovništva bude održan iduće godine, moguće na jesen, jer termini su proljeće i jesen.

“Najvažnije je da bude održan u mirnom, demokratskom ambijentu”, tvrdi premijer.

On je naveo da u Crnoj Gori nema antisrpske politike, već građanske, proevropske, procrnogorske, demokratske politike.

“Najbolje je da i ovaj moj dolazak bude početak nove putanje u odnosima Srbije i Crne Gore, da to bude bolja, pozitivnija putanja, na blagostanje građana obje zemlje”, rekao je Krivokapić.

On nije precizirao kada se može očekivati potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, ističući da je Vlada Crne Gore posvećena rješavanju tog pitanja. Premijer je rekao da je još bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića da se što prije uđe u rješavanje tog pitanja.

“Sporazum od 8. septembra 2020. godine, koji su postigli lideri vladajućih koalicija, vrlo je važan i on se mora poštovati”, rekao je premijer.

Krivokapić navodi da dio vladajuće koalicije, iz teško razumljivih razloga, napada Vladu od dana kada je izabrana, te da sličnog primjera teško da ima širom Evrope.

Odgovarajući na pitanje novinara RTS-u da li bi pokojni mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije bio zadovoljan onim što je učinio u prethodnih godinu dana, Krivokapić je rekao da to ne zna.

“Sve što sam njemu obećao sam ispunio. Ostao je samo jedan dio oko socijalne pravde”, kazao je Krivokapić.

Ukazao je da je motiv da uđe u politku bio ukidanje diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je izgasala ranija vlast, i socijalna pravda u Crnoj Gori.

“Prvo pitanje je riješeno, za socijalnu pravdu, predstoji još puno posla”, zaključio je Krivokapić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije