Povežite se sa nama

Vijesti

Lajčak – Bečić: Želimo Vladu koja će imati EU u centru svojih interesovanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bečić je naglasio da je važno i neophodno uspostaviti dijalog svih političkih činilaca, ali ne dijalog radi dijaloga, već konstruktivan i produktivan dijalog koji bi doveo do održivih rješenja

Crna Gora je pokazala da ima demokratski kapacitet da sama rješava unutrašnja pitanja i da organizuje unutrašnju politiku svojim snagama, a Evropska unija (EU) se neće miješati u to ko treba da bude u Vladi Crne Gore.

To je saopštio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, te poručio da “žele Vladu koja će imati EU u centru svojih interesovanja”.

On je tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem istakao da očekuje da će već na narednoj Međuvladinoj konferenciji, zakazanoj za 13. decembar, delegacija Crne Gore ponuditi jasan signal koji bi pokazao da Crna Gora zna kojim putem treba dalje da ide, a da “podrška evropskih adresa u tom smislu neće izostati”.

Lajčak je naveo i da je primijetio da je došlo do određenog stepena stagnacije u reformskim nastojanjima u pristupnim procesima i poručio da EU želi da Crna Gora ne gubi dinamiku najnaprednijeg kandidata, te istakao da se ostaje pri tome da su ključni prioriteti rješavanje problematike koju definišu poglavlja 23 i 24.

On je naglasio da “evropske integracije treba da budu pitanje svih demokratskih snaga zemlje”, te ocijenio da je upravo usklađenost politike Crne Gore sa politikom EU, potvrda i pokazatelj da Crna Gora “nema sumnji oko toga gdje pripada i čije vrijednosti dijeli”.

Kako je kazao, potreba je intenziviranje pristupnih procesa, a da “odlazi sa nadom da Crna Gora ima kapaciteta da aktuelnu situaciju i trenutne političke izazove prevaziđe”.

“Vi kao predstavnik mlade generacije imate posebnu ulogu i računamo na vas i mislimo da ćete odigrati pozitivnu i korisnu ulogu u tim procesima“, kazao je Lajčak.

Navodeći da su minuli period obilježili brojni izazovi, ocjenjujući da je to, između ostalog, posljedica svojevrsne “eksplozija demokratije”, Bečić je izrazio očekivanje da će Crna Gora u novu godinu zakoračiti sa novim pogledima i riješenim važnim pitanjima.

On je naglasio da je važno i neophodno uspostaviti dijalog svih političkih činilaca, ali ne dijalog radi dijaloga, već konstruktivan i produktivan dijalog koji bi doveo do održivih rješenja.

Bečić je kazao da je u prethodnih 14 mjeseci napravljeno mnogo konkretnih pomaka u sferi socijalne, ekonomske i zdravstvene politike, te na polju uspostavljanja i jačanja vladavine prava, i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i ponovio da je Crna Gora nedvosmisleno posvećena i privržena evropskom putu, što je i dokazala kroz stopostotnost usklađenosti vanjske politike sa politikom EU.

“To su sve pokazatelji da možemo, moramo i hoćemo, uz vašu pomoć, biti prva članica EU“, kazao je on.

On je izrazio nadu da će Crna Gora u narednom periodu ponuditi valjane argumente koji bi obezbijedili i opravdanost odluke o proširenju, te naveo da je važno da se shvati “da je neophodno da svi po malo izgubimo, da bi Crna Gora dobila“.

“Potrebno je da svi pokažu spremnost na žrtvu kako bi naša zemlja dobila. Važno je shvatiti da smo svi mi prolazni, ali da će vrijednosti za koje se budemo izborili ostati da traju kao garant budućeg prosperiteta zemlje. Nadam se da će doći vrijeme dijaloga, saradnje i održivih rješenja. Očekujem da ćete nam vi kao naš osvjedočeni prijatelj na tom putu pomoći“, kazao je Bečić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije