Povežite se sa nama

Vijesti

Lajčak: Đukanoviću, ne treba da tražite alternativu, bojim se da gubimo Zapadni Balkan

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Treba da ubrzamo proces, ali ne samo da kritikujemo EU već da sagledamo realno koliko pozitivnih signala šalje region”, kazao je Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak rekao je da integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

“Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću (predsjednik Crne Gore Milo Đukanović). Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali i željeli”, kazao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici i naveo niz “objektivnih okolnosti koje su na to uticale” – Bregzit, migrantska kriza, ali i skepticizam kod određenih članica.

Kazao je da ubijeđen da ne treba čekati da EU riješi svoje probleme i da se boji da gube Zapadni Balkan.

“Treba da ubrzamo proces, ali ne samo da kritikujemo EU već da sagledamo realno koliko pozitivnih signala šalje region”, kazao je Lajčak.

Poručio je i da zemlje Zapadnog Balkana treba da vrate kredibilitet procesu.

“EU nije zadovoljna i sada treba jedni drugima da pomognu”, kazao je Lajčak.

Rekao je da je u vezi Sjeverne Makedonije pitanje “kada”, jer je ta zemlja učinila sve da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Rekao je da sve zemlje regiona imaju dovoljno posla u integracionom procesu, a EU će to vrijeme iskoristiti da riješi svoje probleme i EU ima dovoljno kapaciteta da vodi ta dva procesa u isto vrijeme.

Lajčak je na pitanje moderatora o novcu iz regiona koji ide u EU i ulaganjima u regionu u odnosu na zemlje članice, rekao da je pitanje malo nemoralno.

“Ajmo manje da špekulišemo koliko EU treba da da, a da vidimo šta je Crna Gora uradila za godinu dana”, kazao je Lajčak.

Kazao je da je EU daleko najjači investitor u regionu, trgovinski partner i da daje veliku pomoć.

“To je novac građana EU koji su svjesni da novac ide tu”, rekao je Lajčak.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
27.11.2021. 14:55

Gospodine Lajcak, koliko sam shvatio iz sturih novinskih informacija, Predsjednik Djukanovic ni u primisli nema i ne govori o olternativi CG za EU, nego cak naglasava da iako Evropa ne bude htjela prosirenje Crna Gora nastavlja Evropskim putem. Zato je ovaj grubi ton u vasem obracanju javnosti vjerovatno ima osnovu u ocigledno ispoljenoj nesposobnosti politicara EU da upravljaju kako treba divnom idejom EU. Crnoj Gori ne preostaje nista do da ceka i kao i uvijek u svojoj istoriji da se bori sama protiv zavojevaca, neofashista, imperija. Tujoj je EU i ampasadori EU i pojedinih Evropskih zemlaja u CG ni od kakve pomoci, a cak i rade otvoreno protiv slobode, casti i pravde i CG. Poraz EU koji je sve evidentniji zbog nesposobnosti njene administracije, nece usreciti CG. Naprotiv. Ali to nece umanjiti namjeru gradjana CG da ostanu vjerni idejama osnivaca EU, isto kao i svoje slobode, prava i casti.

Sponzor

Najčitanije