Povežite se sa nama

Vijesti

LEKIĆ: Krivokapićeva posjeta Beogradu bila je samo formalnog karaktera

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poslanik Demosa i karijerni diplomata Miodrag Lekić smatra da je posjeta premijera Zdravka Krivkapića Srbiji u sadržajima bila veoma skromna i djelovala je improvizovano. Kaže da se pozitivnim može tretirati to što se susret desio, ali da je posjeta ipak bila samo formalnog karaktera. Doček u farmerkama smatra porukom potcjenjivanja i da izvinjenje premijerke Srbije nije bilo ubjedljivo.

“Djelovala je prilično nepripremljeno, počev od sastava, ako preskočimo doček, mislim, u takvim posjetama se ide sa timovima iz vlade, nadležni misnistri za ekonomiju, recimo. Kada je premijer letio u Beograd zbog temeljnog ugovora, sa njim su bili ministri ekonomije i finansija, a sada u zvaničnoj posjeti ih nije bilo”, kazao je on.

Ne misli da je ovo autentičan zaokret u odnosima.

“Mislim da je ova posjeta bila formalnog karaktera, a samim tim što se desila možemo je tretirati pozitivnom, ali mogla je da bude mnogo bolje pripremljena i u sadržaju i u izjavama”, istakao je on.

To što nijesu razgovarali o izručivanju Svetozara Marovića smatra neozbiljnošću, ispod dostojanstva.

“Ja nisam za lov na ljude, ali radi se o principijelnoj stvari koja je toliko vidljiva. Postoji obrazložen zahtjev i on se tamo ignoriše. Ako je u prvoj fazi bilo saradnje prethodne vlasti sa vlašću iz Beograda, sada se nastavlja ta priča. Ne djeluje ozbiljno”, istakao je on.

Osvrnuo se i na dres kod u kom je srpski ministar dočekao našeg premijera.

“Diplomatija se mijenja, modernizuje, ali postoje neke norme i one su apsolutno prekršene. Prvo nezgodne po gosta, a i domaćina”, kazao je Lekić.

Smatra da to nije bilo slučajno.

“Smatram da je to neka poruka potcjenjivanja sa mogućim razlogom koji ne smatram objektivnim, a to je da je premijer, tada mandatar saopštio da je predsjednik Srbije akter malverzacijau investiciji Beograd na vodi. Vjerovatno je to zapamćeno. Ne isključujem da je razlog ove duge pauze za susret između dvije susjedne zemlje upravo taj”,kaza je Lekić.

Dodaje da treba cijeniti napor premijerke Srbije Ane Brnabić da se saopšti izvinjenje.

“Ali mislim da ono nije bilo ubjedljivo, tako da je to ipak proteklo kao diplomatski incident. Vidim da je premijer Crne Gore bio vrlo širok u tumačenju, da nije problem. Jeste problem. Ne mislim da je trebalo da se vrati u Crnu Goru, možda bi neko to i uradio, ali ne bi to bilo dobro. Ipak kroz neki manir, kroz neki oblik izjave, moglo je da se to saopšti”, kazao je Lekić.

Premijeri su juče najavili novu eru u odnosima. Smatra da je priča o odnosima dvije zemlje koja varira, eksperiment političkih elita.

“Smatram da treba da se uozbilje i da se djeluje u interesu građana”, kazao je Lekić.

Vlada bez izbora apsolutno moguća

Tvrdi da je Vlada bez izbora apsolutno moguća.

“To pitanje se uopšte ne postavlja u razvijenim demokratijama. Da u okviru iste parlamentarne strukture moguće izabrati Vladu drugu, treću. Poželjna je stabilnost, ali moguće je i da ih bude više. To je stvar volje u parlamentu”, kazao je Lekić.

Smatra da je zamjena Vlade moguća uz povezanost sa opozicijom, ali ne sa DPS-om.

“Moguća je sa onim strankama koje mogu da se pronađu u zajedničkom interesu kroz zajednički program i koje nisu vezane za DPS i predsjednika koji se pojavljuje kao vođa opozicije”, kazao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije