Povežite se sa nama

Vijesti

MARIĆ OCIJENIO: Pregovarački proces s EU hronično kasni

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marića ocijenio je da pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU) hronično kasni. Smatra da nije dobro što Ministarstvo pravde nema ministra, te da bi što prije trebalo da ga dobije

Marić je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da stanje koje su zatekli u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava nije ohrabrujuće.

“To kašnjenje traje već godinama u odnosu na ispunjavanje obaveza prema Evropskoj komisiji. Ako misli neko da su obaveze da pošaljemo zakone EK, da bi poslali sugestije, to nijesu suštinske obaveze. Suštinske obaveze su bile otvaranje društveno-političkog dijaloga”, rekao je Marić.

Smatra da ničim ne može da se pravda činjenica u kakvom je stanju Sudski i Tužilački savjet, te Ustavni sud.

“Kad se u punom kapacitetu konstituišu Sudski i Tužilački savjet, kad se izabere vrhovni državni tužilac, i sudije Ustavnog suda, tada je loptica na pravosudnom sistemu, pa nekim dijelom na Ministarstrvu pravde”, istakao je Marić.

On je rekao da nije dobro što Ministarstvo pravde nema ministra, te da bi taj resor što prije trebalo da dobije ministra.

“Mi kao državni sekretari možemo dosta da uradimo, ali ipak u kontatima sa međunarodnim institucijama je značlajno da se pojavi ministar, posebno u ministarstvu koje je zaduženo za najvažnije pregovaračko poglavlje i gdje treba da dobijemo završna mjerila”, rekao je Marić.

Kad je riječ o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Marić je kazao da će država oduzimati nelegalno stečenu imovinu, koja će preći u njeno vlasništvo, bez čekanja ishoda u krivičnom postupku, kao što je to sada bilo.

On je pojasnio da to nije nikakva specifičnost ili ekskluzivitet, te da su u pitanju mehanizmi koji se prilagođavaju našem pravnom sistemu, a koji postoje u više država Evropske unije (EU).

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije