Connect with us

Vijesti

MARKOVIĆ: Za kultnu emisiju Agrosaznanje 7.000 eura, a za Teleskopiju više od 28.000

Published

on

Na prvom programu treba više biti emisija koje će uključiti komunikaciju sa građanima, da oni imaju mogućnost da javno kažu svoj stav, a političke teme, osim onih par ekselans, da budu na parlamentarnom kanalu – naveo je Marković

Savjet RTCG upravo je donio odluku da održi intervjue sa kandidatima prijavljenim na konkurs za generalnog direktora Javnog servisa.

Drugi intervjuisani kandidat je dugogodišnji novinar Nikola Marković. Najavljujući Markovića predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević je kazao da je to čovjek koji ima veliku popularnost i ugled u novinarskom društvu.

Marković je rekao da se moraju baviti povećanjem kvaliteta programa kad se uzme u obzir uloga Javnog servisa i povećanja povjerenja građana.

– Trudio bih se da uvedem nove procedure i prakse. Na prvom programu treba više biti emisija koje će uključiti komunikaciju sa građanima, da oni imaju mogućnost da javno kažu svoj stav, a političke teme, osim  onih par ekselans, da budu na parlamentarnom kanalu – naveo je Marković.

Javni servis, prema njegovim riječima, ima dodatnu ulogu u odnosu na komercijalne televizije.

– On mora da ima za svakoga ponešto. Mora da bude društveno odgovoran. Nije samo tema kad se političari svađaju u Skupštini. Važno je napraviti optimizaciju i prekvalifikaciju radne snage – dodaje Marković.

Naveo je i da se samo za emisiju Teleskopija izdvaja više od 28.000 eura.

– Morate da objasnite zašto toliko trošite na jednu emisiju. Kultna emisija je na primjer Agrosaznanje, a ona košta samo oko 7.000 eura. To mora da se promijeni. Svi troškovi će biti transparentni ako ja budem generalni direktor. Mora to da se uradi, jer se tako utiče i na podizanje povjerenja građana – ističe Marković.

Vjeruje da u Javnom servisu ima pametnih i profesionalnih ljudi.

– Samo ih treba osloboditi. Mora da se radi i da se pravilnici unaprijede da oni koji rade dobro osjeti benefite, jer svi traže tu stimulaciju – kazao je Marković.

Čvrst u stavu, a blag u izrazu treba, prema njegovim riječima, da bude novi direktor Javnog servisa.

Povjerenje i odgovornost

Na pitanje članice Savjeta RTCG Marijane Camović Veličković što ako ne dođe do pomaka povjerenja šta će uraditi odgovorio je da je definisao rokove za sve.

– Prvi rezultati kroz pola godine moraju da se vide i tu je odgovornost na direktoru. To je prirodno i pošteno. Ozbiljni rezultati poslije godinu – naveo je Marković.

Na pitanje članice Savjeta Milice Špajak kakva je uređivačka politika i šta će uraditi da se smanje propusti Marković je rekao da se to može postići povećanjem odgovornosti i nagrađivanjem onih koji rade.

– Nije bilo toga ko nije napravio grešku. Uvijek sam se trudio da uđem u uzrok greške. Uređivačka politika je linearna, jednostrana je i to treba promijeniti. Vi možete iste stvari saopštiti na različite načine. Obuke i saradnja sa regionom su jako važni u ovom smislu – smatra Marković.

Nedopustivo je, prema njegovim riječima, da Javni servis ima dvije emisije iz istraživačkog novinarstva za cijelu godinu.

– Doveo bih ovdje stručnjake koji su i mene obučavali i to mi je koristilo u karijeri – kazao je Marković.

Na pitanje člana Savjeta RTCG Bojana Baće šta bi uradio ako otkrije da je uništena arhiva Javnog serisa, naročito devedesetih godina, te kako bi utvrdio odgovornost Marković je rekao da za naučne radove zbirna arhiva, te da bi podnio krivičnu prijavu zbog nestanka arhivske građe i vršio pritisak da se to sazna.

– To je zapisan dio naše istorije, to nije Javnog servisa nego svih nas. Ono što je možda uništeno namjerno kod nas, možda su drugi javni servisi namjerno čuvali. Napravio bih digitalnu biblioteku i to mi je jedan od dugoročnijih ciljeva koji se ni za četiri godine ne može završiti – istakao je Marković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije