Povežite se sa nama

Vijesti

MFSS: Spajić u posjeti Luksemburgu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, boraviće danas u prvoj radnoj posjeti Luksemburgu, tokom koje će se sastati sa predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) koje predvodi potpredsjednica Liliana Pavlova, odgovorna za poslovanje u Crnoj Gori

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja je saopšteno da će u toku posjete biti potpisan ugovor o kreditnom aranžmanu između EIB-a i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za finansiranje malih i srednjih preduzeća, klimatskih i prioritetnih projekata VI.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da Crna Gora i EIB imaju razvijenu saradnju. Od početka pandemije koronavirusa EIB je uložila 100 miliona eura za podršku crnogorskim kompanijama.

“Novi finansijski okvir, na ukupan iznos od 150 miliona eura, koji će započeti svoju realizaciju kroz ugovor u iznosu od 50 miliona, predstavlja kontinuitet uspješne saradnje, koja se sada, osim finansiranja preduzetnika i opšteg sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, srednje kapitalizovanih preduzeća, preduzeća javnog sektora i velikih preduzeća, širi i na projekte klimatskog ublažavanja i klimatske adaptacije“, objasnili su iz Ministarstva.

Prilikom posjete planiran je i sastanak sa izvršnim direktorom Agencije za razvoj finansijskog centra – Luksemburg za finansije, Nikolasom Mackelom, kako bi se razgovaralo o uspostavljanju direktne ekonomske saradnje.

“Ova Agencija pruža veliki broj finansijskih usluga, sa posebnim fokusom na povezivanju investitora i tržišta širom svijeta”, dodaje se u saopštenju.

Luksemburg je najbogatija država u Evropskoj uniji (EU) i jedna od najbogatijih u svijetu, sa bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku od preko 110 hiljada USD.

Ekonomija ove države se bazira na finansijskim uslugama koje čine oko 35 odsto BDP-a i kao takav, Luksemburg predstavlja najvažniji bankarski sektor zone EU.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije