Povežite se sa nama

Vijesti

MFSS: Za RTCG skoro 16 miliona eura u 2022. godini

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja saopštilo je da su netačne informacije da Vlada planira ili da će ukinuti finansiranje RTCG, te da je za finansiranje Javnog servisa za narednu godinu opredijeljeno skoro 16 miliona eura.

– Vlada i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) prepoznaju i uvažavaju izuzetan značaj koji medijski javni servis ima u izgradnji demokratskog i evropskog društva. Transparentnost trošenja javnih finansija takođe predstavlja jedan od osnovnih princima na kojima se mora zasnivati, kako rad Vlade, tako i svih javnih inistitucija koje se finansiraju iz budžeta države, odnosno od novca građana Crne Gore – poreskih obveznika – navodi se u saopštenju.

Pojasnili su da je puna implementacija programskog budžeta Crne Gore počela ove godine, te je stoga planirano i neophodno da i RTCG, kao i svi drugi koji se finansiraju iz državnog budžeta, poštuje pravila koja važe za programsko budžetiranje.

Predlogom Fiskalne strategije je, dodaju, predviđeno postepenim ukidanjem procentualnog izdvajanja u budžetskoj potrošnji za više potrošačkih jedinica, bez zadiranja u nezavisnost i finansijsku stabilnost.

– Dakle, ne postoji namjera izmjene normi koje se odnose na izvor finansiranja, kao ni na uredničku, finansijsku i institucionalnu nezavisnost RTCG-a – kazali su iz MIF.

Navode i da je Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu za 2022. godinu predviđen iznos izdvajanja za Javni servis na nivou garantovane sume od 0,3 odsto, odnosno 15,92 miliona eura iz budžeta Crne Gore.

– Takođe, ne radi se ni o politici „svršenog čina“ niti iznenadnoj odluci, jer je primjena programskog budžeta počela ove godine, a njegova odlika je jednak princip za sve i neselektivno sprovođenje. Utvrđivanje minimalnih limita potrošnje u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim načelima i principima programskog budžetiranja, odnosno budžetiranja baziranog na stvarnom učinku u interesu građana – kazali su iz resora ministra Milojka Spajića.

Pojasnili su da je njihov cilj adekvatnija raspodjela budžetskih sredstava i snaženje kvaliteta javne usluge koju treba da pružaju sve budžetske jedinice u korist građana Crne Gore.

– Radi se o primjeni programskog budžeta koja donosi veću transparentnost, bolju kontrolu trošenja sredstava, unapređuje proces planiranja budžeta i efikasnost potrošnje. Potpuna primjena programskog budžetiranja dobra je, kako za kontrolu trošenja sredstava poreskih obveznika – tako i za same potrošačke jedinice, jer omogućava bolje planiranje, efikasnije i efektivnije trošenje novca, ali i bolje i lakše planiranje i praćenje srovođenja politika i ciljeva potrošačkih jedinica, u konkretnom slučaju RTCG-a – navodi se u saopštenju.

– Polazeći od najbolje međunarodne prakse za planiranje budžeta i principa neselektivnosti po pitanju raspodjele sredstava iz javnih izvora, Vlada će inicirati izmjene pojedinih zakonskih rješenja kojima se propisuju budžetska izdvajanja na nivou procentualnog učešća u budžetskoj potrošnji, odnosno BDP-u. Visinu izdataka/sredstava, koja se opredjeljuju potrošačkim jedinicama iz budžeta Crne Gore, neophodno je da opredjeljuje kvalitet predloženih programa, projekata odnosno aktivnosti i njihov sveukupni doprinos opštem javnom interesu, odnosno kvalitetu pružanja javnih usluga – dodaju iz MIF.

Navode i da je ovakav način planiranja sredstava cilj implementacije programskog budžeta po kojem se sredstva iz javnih izvora planiraju i realizuje na osnovu predloženih programa, odnosno indikatora njihove efikasnosti i efektivnosti.

– Primjena principa programskog budžetiranja ne znači nužno smanjenje sredstava iz budžeta države. Naime, u zavisnosti od kvaliteta predloženih programa, potprograma i aktivnosti, te ispunjenosti postavljenih indikatora, budžetska sredstva koja se budu opredjeljivala RTCG u budućnosti mogu značajno premašiti 15,92 miliona eura, odnosno kvotu od 0,3%. Podsjećamo i da su zakonima o budžetu Crne Gore za 2017, 2018. i 2019. godine, pored izdvajanja minimalnih iznosa na godišnjem nivou, izdvojena i dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 17,8 miliona eura za potrebe digitalizacije RTCG – dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da su otvoreni za sve razgovore u cilju jednake primjene programskog budžeta države Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije