Povežite se sa nama

Vijesti

Milatović i Spajić: Partnerstvo sa NATO osnažujemo kroz sve aktivnosti Vlade, Crna Gora da postane dio Inovacionog fonda

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Drago nam je da smo otvorili neke nove teme poput Inovacionog fonda NATO-a koji se dobro uklapa u strategiju Vlade Crne Gore i mislimo da ćemo tu imati jednu vrlo zanimljivu inicijativu koja bi mogla da krene već od decembra ove godine”, naveo je Spajić

Crnogorska ekonomija u narednom periodu može bolje da iskoristi određene povoljnosti od članstva u NATO, a jedna od prilika je i NATO Inovacioni fond, ocijenjeno je u Briselu na sastanku ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića sa pomoćnikom generalnog sekretara za odbrambena ulaganja, Kamilom Grandom i pomoćnikom za nove bezbjednosne izazove u okviru NATO saveza, Davidom Van Vilom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, tokom sastanaka ocijenjeno je da je nova Vlada Crne Gore pouzdan partner NATO-a.

“Naša učešće u NATO-u koje je trenutno oko 1,8 odsto je ocijenjeno jako pozitivno jer smo mi na vrlo dobrom putu da već do 2024. godine imamo 2 odsto BDP-a potrebnih izdvajanja za bezbjednost i odbranu kako je i dogovoreno na Samitu u Velsu 2014. godine i jedna smo od rijetkih zemalja koja daje prave impulse u tom pravcu. Ministarstvo finansija, koje bi trebalo da bude jako konzervativno po tom pitanju, u ovom slučaju je veoma otvoreno jer smo svjesni da je odbrana veoma bitna i za ekonomiju Crne Gore, a ne samo za geostrateške stvari“, rekao je Spajić.

Tokom sastanka, kako se navodi u saopštenju, govorilo se o tome kako članstvo u NATO savezu podrazumijeva više od odbrane i da se odnosi na ekonomiju.

“Drago nam je da smo otvorili neke nove teme poput Inovacionog fonda NATO-a koji se dobro uklapa u strategiju Vlade Crne Gore i mislimo da ćemo tu imati jednu vrlo zanimljivu inicijativu koja bi mogla da krene već od decembra ove godine”, naveo je Spajić.

Milatović je naveo da se razgovaralo “o svim stvarima koje je nova Vlada Crne Gore uradila kada je u pitanju unapređenje otpornosti ekonomije, a sve u kontekstu geopolitike”.

“Još jedna važna stvar o kojoj smo govorili je način na koji ekonomija Crne Gore u narednom periodu može da iskoristi određene povoljnosti koje nas sleduju u okviru članstva NATO savezu“, rekao je Milatović.

U saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja se navodi da je na sastanku govoreno o tome kako bi trebalo sagledati načine na koji crnogorske kompanije u budućnosti mogu mnogo bolje da učestvuju u javnim nabavkama koje postoje u okviru članstva.

“Dosta pažnje smo posvetili i novoj ideji, NATO Inovacionom fondu. Nadamo se da će, nakon što predstavimo ideju ostalim članovima Vlade, Crna Gora postati dio tog Fonda što bi na jedan konkretan način uspjelo da približi ulogu NATO-a, koja je prilično široka i nije isključivo politička ili vojna nego obuhvata širi društveni kontekst“, rekao je Milatović.

Tokom drugog dana posjete Milatović i Spajić će predstavnicima zemalja članica EU, koji su dio Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju Savjeta EU (COELA) detaljno predstaviti program “Evropa sad”, ali se sastati i sa drugim zvaničnicima u okviru evropskih institucija važnih za ekonomski napredak Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije