Povežite se sa nama

Vijesti

Miljanić: Iz biračkog spiska izbrisano 8.438 osoba

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz biračkog spiska od 4.decembra 2020. godine do danas, 8.novembra 2021. godine, po osnovu zakonom utvrđene procedure izbrisano je 8.438 lica, kazao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić.

-U cilju tačnosti i ažurnosti vođenja biračkog spiska, a povodom prethodnih izbora za odbornike u skupštinama opština Nikšić i Herceg Novi, formiran je tim na nivou Ministarstva, čiji je zadatak praćenje, usmjeravanje i organizacija realizacije obaveza MUP-a koje proizilaze iz izbornih zakona, za vrijeme izbornog procesa. Ministarstvo je tada prvi put aktiviralo AFIS sistem, odnosno proceduru deduplikacije fotografije otisaka prstiju birača u biračkom spisku i tom prilikom nijesu utvrđene nepravilnosti-, rekao je Miljanić za Portal RTCG.

MUP je, kako on tvrdi, uređenje registara uzelo kao jedan od prioriteta u radu, uključujući i birački spisak, a u skladu sa obećanjima datim na početku mandata.

-U okviru potrebe ažuriranja, odnosno uređenja registara, je i obavezno ažuriranje registra prebivališta, samim tim i biračkog spiska, u cilju čega je u januaru formirana Radna grupa za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta i nju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. Javni poziv upućen je i nevladinim organizacijama za učešće u toj Radnoj grupi, kao i u izradi samog Nacrta, ali nije bilo zainteresovanih-, ukazuje Miljanić.

Po njegovom mišljenju, osnovni zadatak Radne grupe su izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta u cilju unapređenja zakonodavnog i regulatornog okvira kontrole, odnosno propisivanje pravnog osnova radi provjere tačnosti podataka u registru prebivališta.

Kako je rekao, trenutno se vodi postupak za gubitak crnogorskog državljanstva za 206 lica.

-Za koja smo, uvidom u evidenciju prelazaka državne granice, identifikovali da su istu prešli sa identifikacionim dokumentima druge države. Paralelno sa tim, kao primarnu grupu provjere uzeli smo oko 16.000 lica, koja od 2008. godine nisu vadila ili mijenjala lična dokumenta, te u tom smislu organizacione jedinice ovog Ministarstva započele su postupak slanja poziva za građane kojima je rok važenja lične karte istekao-, naveo je Miljanić.

On je rekao da se poziv šalje i građanima koji nijesu ni nakon isteka roka od tri mjeseca od punoljetstva podnijeli zahtjev za izdavanje lične karte.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije