Connect with us

Vijesti

MISIJA FRONTEKS: Austrijski dronovi čuvaće našu granicu sa Albanijom

Published

on

Austrijska policija, u okviru misije Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), poslaće osam policajaca i četiri drona kako bi pomogli crnogorskim kolegama u zaštiti granice sa susjednom Albanijom

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, čelni čovjek tog resora Karl Nehamer (Nehammer) posjetio je Tehnološki univerzitet u Gracu, obzirom da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tehnološki univerzitet u Gracu godinama rade na zajedničkim istraživačkim projektima, uključujući policijsku upotrebu dronova.

Kao dodatak misiji Fronteksa, Austrija ima policijske kontingente raspoređene u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana. Trenutno, 50 službenika pomaže lokalnim vlastima u zaštiti granica i borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi u našem regionu, navodi se na internet stranici austrijskog ministarstva.

Među njima su i specijalno obučeni operateri dronova.

Nedavno su austrijski policijski zvaničnici u Sjevernoj Makedoniji zadali veliki udarac dilerima droge. Uz pomoć austrijskih pilota dronova, makedonska kriminalistička policija uspjela je da zaplijeni 200 kilograma marihuane i uhapsi pet osumnjičenih.

“Krijumčarenje i organizovani kriminal su blisko isprepletena mreža. Impresivno je kakvi se uspjesi u istragama mogu postići prije svega upotrebom moderne tehnologije kao što su dronovi”, rekao je Nehamer.

I u Crnoj Gori će austrijski policajci ubuduće podržati zaštitu granice sa Albanijom. Uz ovu granicu prolazi jedna od važnih ruta na Balkanu. Biće raspoređeno osam policajaca, uključujući četiri specijalno obučena operatera dronova i četiri drona.

“Raspoređivanje naših policajaca na Zapadnom Balkanu štiti i austrijsku granicu“, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Kazao je da austrijski policajci daju suštinski doprinos bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, što, prema njegovim riječima, takođe utiče na bezbjednost u Austriji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije