Povežite se sa nama

Vijesti

MUP: Navode CEMI-ja tretiramo kao politikanstvo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može nastaviti postupak kontrole biračkog spiska, odnosno oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača zbog “poštovanja imperativnih odredbi propisa o pravu na zaštitu ličnih podataka, međunarodnih principa i standarda, te zaštite svakog građanina Crne Gore i njegovog prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka”.

Iz resora na čijem je čelu Sergej Sekulović su, pozivajći se na mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacija, reagovali na poziv nevladine organizacije Centar za monitoring istraživanje (CeMI) da “MUP dosljedno poštuje političke i pravne obaveze na efikasnoj kontroli biračkog spiska i da bez odlaganja sprovede postupke provjere i eventualnog oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača iz biračkog spiska Crne Gore”.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada realizovalo sve aktivnosti u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, a postupajući po zahtjevima i dostavljenim spiskovima osoba, koja su prema navodima CEMI-ja, drugih NVO i zainteresovanih subjekata, upisana u birački spisak Crne Gore te birački spisak drugih država. Napominjemo da se MUP ovim povodom obratio nadležnim institucijama tih država, a zatražio i mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama – navedeno je u reagovanju.

Naglašavaju da se ne radi o izbjegavanju odgovornosti, već o poštovanju prava i institucija.

– Teme državljanstva, prebivališta i druge povezane teme mnogo su kompleksnije od dnevne politike. Stoga, ovakve navode CEMI-ja tretiramo kao politikanstvo – ocijenili su iz MUP-a.

S obzirom na to da su od CEMI-ja dobili poziv da učestvuju u debati o biračkom spisku i njegovom uređivanju, ministar unutrašnjih poslova će se, kako je istaknuto, na ovaj poziv rado odazvati i kroz dijalog dati odgovore o ovoj važnoj temi.

Mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (Izvor: MUP)

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije