Povežite se sa nama

Vijesti

MVP: Ispituju se sva imenovanja počasnih konzula

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ispituju se sva rješenja o imenovanju počasnih crnogorskih konzula, saopštili su za Portal RTCG iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore. O eventualnim razrješenjima ili drugim koracima, MVP će, kako su nam kazali, informisati javnost

Iz ovog resora su odgovarali na naše pitanje vezano za status počasnih konzula Crne Gore.

Pojedine odluke o imenovanju diplomata u Crnoj Gori decenijama su na udaru snažnih kritika javnosti, zato što su nerijetko postavljana lica koja nemaju nikakvog diplomatskog iskustva. Pojedini počasni konzuli Crne Gore (primjera radi, Ben Vos u Holandiji) čak su i hapšeni zbog optužbi za pranje novca.

U posljednje vrijeme, pažnju javnosti posebno privlači crnogorski konzul u Gnjilanu, Gazmend Abraši, čija je firma godinama u poslovima sa cigaretama. Prema pisanju medija, Abraši se interesuje za širenje duvanskog posla u Libiji a inače je prethodno bio akter nekoliko afera.

Vlada Crne Gore ranije je razriješila počasnog konzula u Italiji Frančeka Galu Trinkeru (bio advokat Stanka Subotića pred sudom u Bariju). U toj zemlji počasni konzuli više nisu ni Doli Predović i Sven Bihler.

Razriješen je i Branko Azeski, počasni konzul u Sjevernoj Makedoniji, jer se došlo do podataka da podriva ugled i autoritet zvaničnih crnogorskih institucija.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, počasnog konzula opoziva Vlada na predlog ministra vanjskih poslova, a odluku o otvaranju, zatvaranju ili privremenom zatvaranju diplomatsko-konzularnog predstavništa donosi Vlada, na predlog Ministarstva vanjskih poslova.

Iz MVP tvrde da su preduzeli sve potrebne korake u cilju dalje profesionalizacije diplomatsko-konzularne mreže, ali i mreže počasnih konzula, o čemu je javnost, kako su kazali, upoznata već od prvog dana rada Vlade.

Prema njihovim navodima, o svim koracima i promjenama na tom planu javnost će biti pravovremeno informisana.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije