Connect with us

Vijesti

NA ČEKANJU NJIH 67: Skoro četiri mejseca bez novih zakona

Published

on

Skupština Crne Gore skoro već četiri mjeseca ne radi u punom kapacitetu, zbog toga što Demokartski front (DF) bojkotuje sjednice Parlamenta, pa na usvajanje čeka 67 zakona. I dok iz partija na vlasti ogovornost prebacuju na kolege koje opstruiraju rad Skupštine i sprovođenje reformi, iz vlasti ukazuju da najveće posljedice trpe građani čiji svakodnevni život zavisi od zakona koji stoje u skupštinskim fiokama

Skoro je četvrti mjesec kako Skupština nije usvojila ni jedan zakon.

U skupštinskim fiokama na usvajanje u ovoj sali čeka 67 akata. Izvjesno je da će ta brojka biti i veća jer nije poznato kada će biti zakazana prva redovna sjednica jesenjeg zasjedanja Parlemanta. Razlog je što Skupštinu od sredine juna bojkotuje najbrojnija partija na vlasti Demokratski front.

Njihove kolege iz parlamenatrne većine ne kriju da su zabrinuti što ne rade ono zbog čega su izabrani, a to je da usvajaju zakone koji su u interesu svih građana.

“Odgovornost je na onima koji koče i ne žele dijalog unutar parlamentarne većine oni opstruiraju reforme koje su potrebne Crnoj Gori. Mi u Demokratskoj Crnoj Gori ne možemo uticati kako će bilo koji politički subjekat determinisati politički put ali ćemo nastaviti da se ponašamo odgovorno onako kako smo obećali građanima”, kazao je Vladimir Martinović (Demokrate).

“Ono što je najurgentnije i što mi zbog te blokade Parlamenta ne možemo izglasati novi tužilački savjet što će omogućiti reformu tužilaštva i dalju borbu protiv kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Odgovornost je prije svega na poslanicima i na svima u Skupštini. Mi moramo nači način da deblokiramo rad skupštine”, kazao Miloš Konatar (GP URA).

S druge strane, iz opozicije ocjenjuju da je nefunkcionalni parlament dokaz da je Crna Gora postala talac nesuglasica na relaciji vladajuće većine i premijera Zdravka Krivokapića. Zbog svega kažu ispaštaju građani.

“Skupština ne radi ono što je njen suštinski posao – da raspravlja o zakonskim rješenjima i zakonodavnim inicijativama koje bi tebvalo da doprinesu saniraju stanja u određenim oblastima, prije svega ekonomska i epidemiološka situacija. Danas imamao samo razgovor o raspodjeli određenih funkcija, ucjenama i ultimatumima vladajuće većine”, kazao je Danijel Živković (DPS).

I zato iz SDP-a imaju i prijedlog kako da se riješiti po njihovom mišljenju jedna od najvećih institucionalnih kriza u državi.

“A to je da vratite mandat građanima koji bi ponovo ko treba ponovo da ih predvodi. Očigledno da u ovom parlamentu nemamo većinu koja podržava Vladu, a samim tim trošimo energiju građana i institucija da mogu bilo šta da urade”, rekao je Raško Konjević (SDP).

Ovaj saziv Skupštine imao je 14 redovnih i 4 vanredne sednice, a od konstituisanja prošle godine poslanici su usvojili 30 zakona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije