Povežite se sa nama

Vijesti

Na teritoriji glavnog grada juče do 13 časova palo 75 litara kiše: Za manje od tri dana Morača porasla više od pet metara

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

I danas će biti oblačno sa kišom, naročito u popodnevnim i večernjim satima, kada se na području Podgorice očekuju grmljavinski procesi i jača kiša. Tokom noći, ponedjeljak na utorak i utorak ujutro, u brdsko-planinskim oblastima oko glavnog grada, naročito u pravcu sjevera, usljed osjetnog zahlađenja kiša će preći kratko u susnježicu i snijeg i pojačaće sjeverni vjetar – najavio je meteorolog Branko Micev, uz napomenu da će danas dnevna temperatura biti na nivou od 12, dok će sjutra pasti na oko šest – sedam stepeni

Naša zemlja prethodnih dana je bila pod uticajem jake ciklonske aktivnosti, koja je na području glavnog grada uslovila nestabilne vremenske prilike sa serijom kišnih talasa.

Načelnik Centra za analizu i prognozu vremena u HMZCG Branko Micev kazao je za Pobjedu da je na području Podgorice, od 26. novembra do juče do 13 časova, palo 75 litara kiše po kvadratnom metru, dok je ta količina u planinskom okruženju grada iznosila 180 litara po kvadratu. Posljedica obilnih padavina, istakao je on, je nagli porast nivoa Morače – više od pet metara za nepuna tri dana, kao i Skadarskog jezera – 35 centimetara.

– Na mjernoj stanici ,,Podgorica“, nivo Morače prije kiše bio je na koti 114 centimatara, a juče oko 13 časova bio je na nivou od 640 centimetara. Nivo Skadarskog jezara, na mjernoj stanici ,,Plavnica“ juče oko 13 časova bio je na nivou od 80 centimetara, dok je tri dana ranije bio na visini od 45 centimetara – kazao je Micev, uz napomenu da je, zbog toplog južnog vjetra, prethodnih dana dnevna temperatura dostizala 15 – 16 stepeni.

Nivo vode će nastaviti da raste jer, kako objašnjava načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena, očekuje nas oblačno vrijeme sa kišom,a u planinskom okruženju i snijeg.

– U ponedjeljak će biti oblačno sa kišom, naročito u popodnevnim i večernjim satima, kada se na području Podgorice očekuju grmljavinski procesi i jača kiša. Tokom noći, ponedjeljak na utorak i utorak ujutro, u brdsko-planinskim oblastima oko glavnog grada, naročito u pravcu sjevera, usljed osjetnog zahlađenja kiša će preći kratko u susnježicu i snijeg i pojačaće sjeverni vjetar – najavio je Micev, uz napomenu da ovo zahlađenje dolazi sa sjevera Evrope, te da je već zahvatilo centralne djelove našeg kontinenata i uslovilo sniježne padavine.

Danas će, kako navodi, dnevna temperatura biti na nivou od 12 stepeni, dok će sjutra pasti na oko šest – sedam stepeni.

– U srijedu nas očekuje novo naoblačenje bez padavina, u prijepodnevnim satima sunčani periodi, a krajem dana i tokom noći, srijeda na četvrtak, moguća je slaba kiša. U četvrtak i petak se očekuje oblačno i nestabilno vrijeme, sa kišom. Jača kiša biće u četvrtak, sa umjerenim do pojačanim južnim vjetrom – kazao je Micev, uz napomenu da će temperatura tih dana, zahvaljujući južnom vjetru, imati tendenciju privremenog porasta i ponovo će biti na nivou između 10 i 14 stepeni.

Služba za prognozu vremena u HMZCG izdala je vanrednu meteorološku situaciju 25. novembra, odnosno poslala vanredne meteorološke informacije nadležnom organu Direktoratu za zaštitu i spašavanje, da će od 26. do 30. novembra biti obilnih padavina, jakog južnog vjetra i da će nastupiti zahlađenje sa snježnim padavina, kako bi sa tim bile upoznate i nadležne službe na lokalnom nivou.

Zbog obilnih padavina i jakog vjetra, na ulicama glavnog grada juče je bio mali broj sugrađana. Na glavnom gradskom trgu, gdje je prethodnog vikenda vrvilo od posjetilaca, nije bilo nikoga, jer su zbog nevremena kućice i ringišpil na Novogodišnjem pazaru bili zatvoreni.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije