Povežite se sa nama

Vijesti

Najavljeno rušenje objekata na Zabjelu u kojima su svi stanovi prodati: Životima ćemo braniti svoju imovinu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Radi se o 220 stanova, znači 220 porodica ili skoro 1.000 osoba koje su to kupili na kredit ili sa svim onim što su u životu stvarali. Gdje sad da idu? Dakle, ovo se neće dozvoliti da se ruši to je definitivno”, kazao je predstavnik stanara Čedo Radičević

Više desetina stanara okupilo se danas ispred lamele u podnožju podgoričkog brda Ljubović tražeći da država odustane od najavljenog rušenja objekta u kojem je preko 200 porodica kupilo stanove.

Rušenje je, kako su saopštili, najavljeno za decembar, a obećavaju da to neće dozvoliti.

Stanari okolnih zgrada su se početkom godine pobunili jer je gradnja ovih lamela u zahvatu Detaljno-urbanističkog plana Zabjelo-Ljubović zaklanjalo njihovu zgradu.

Tada su, kako su ranije kazali, zajedno sa drugim nezadovoljnim mještanima, uputili peticiju Ministartvu prostornog planiranja u kojoj traže izvršenje rešenja o rušenju objekta koje je, kažu iz nadležnog ministarstva donijeto još 2018. za dvije, a 2019 za poslednju, C lamelu.

Nekoliko mjeseci kasnije, nevladina organizacija KANA – Ko ako ne arhitekt upozorila je da je, i pored rješenja o rušenju, inevstitor „uspio da zgrade upiše u katastar i stanove proda“.

Svoju imovinu će braniti i životima

Predstavnik stanara Čedo Radičević kaže da se rušenje direktno tiče 220 porodica.

„Imamo najavljeno rušenje objekata u kojima su svi stanovi prodati. Radi se o 220 stanova, znači 220 porodica ili skoro 1.000 osoba koje su to kupili na kredit ili sa svim onim što su u životu stvarali. Gdje sad da idu? Dakle, ovo se neće dozvoliti da se ruši to je definitivno“, ističe je Radičević.

Istakao je i da su svi upoznati sa Zakonom o legalizaciji objekata.

„Imamo Zakon o legalizaciji, svi pratimo televiziju, dovoljno smo upoznati. Evo, recimo, premijer kaže da ima kuću koja nije legalizovana. Sve je u redu da se legalizuje. Ovo je u postupku legalizacije, to znamo od investitora. Niko ne traži da investitora bilo ko poštedi. Svi smo mi ljuti na njega. Dakle, sve što treba neka plati, na bilo koji način…Ali ovo što je u vezi sa nama – nema govora da ćemo dozvoliti da se ruši. Branićemo životom, na svaki način“, poručuje Radičević.

On je kazao da niko nije ponudio stanarima bilo kakvo obeštećenje, na bilo koji način.

Čedo Radičević protest stanara
Čedo Radičević protest stanara
„Zato smo se i okupili da branimo ono što je naše, što smo platili i mukom zaradili. Ovo je ušlo u postupak legalizacije i koliko znam, postupak o rušenju se zaustavlja kada krene postupak legalizacije, po pravilu… U bilo kojem slučaju, nećemo dozvoliti rušenje. I resorni ministar ima objekat koji treba da legalizuje. Neko kao javni interes definiše rušenje stanova u kojima je 220 porodica. Ovaj objekat je počeo da se gradi na osnovu dokumentacije. Mi smo dobili projektnu dokumentaciju i na bazi nje kupovali stanove“, kaže Radičević.

Jovović: Država i grad da imaju sluha za porodice, kompanija će se braniti pred domaćim i međunarodnim sudovima

Advokat kompanije Dušan Jovović smatra da je rješenje o rušenju „u potpunosti preuranjeno, jer postoji prethodno pitanje koje je neophodno riješiti“.

„Kompanija PS gradnja se obratila Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada u cilju legalizacije objekta 19. okrtobra ove godine, u skladu sa propisaima koji previđaju mogućnost legalizacije ovakvih objekata. Objekat je građen u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom (DUP). Za prvu fazu objekta postoji građevinska dozvola i uredno su plaćene komunalije, dok za drugu fazu postoji glavni idejni, revidovani projekat. Značajno je i da korsepodencija između Ministarstva ekologije i prostornog planiranja i gradskog Sekretarijata do sada, u ovom konkretnom slučaju, ne postoji i donekle se vrši selektivnost u primjeni zakona. Smatramo da predmetni postupak o rušenju treba prekinuti do okončanja postupka za legalizaciju. Zbog toga smo i podnijeli zahtjeve nadležnom Ministarstvu, kako za prekid, tako i za odlaganje izvršenja“, kazao je Jovović.

Dušan Jovović protest stanara Zabjelo
Dušan Jovović protest stanara Zabjelo
Ukazao je na to da u objektu živi 220 porodica.

„Smatram da nadležni organi, ministarstvo i Glavni grad moraju imati sluha da zaštite inters građana i dozvole kompaniji da iskoriste svoja zakonska prava. Svaki drugi postupak nadležnih organa svjesno bi vodio kompaniju i stanare u štetu, za koju bi morala odgovarati država ukoliko postupak za legalizaciju bude osnovan“, dodajući da je rividentska kuća već dala pozitivno mišljenje da objekat ispunjava sve uslove za legalizaciju.

„Kompanija će iskoristiti sva svoja zakonska prava pred svim institucijama u domaćem zakonodavstvu, ali i pred evropskim“, zaključio je advokat Jovović.

PS Gradnja: Trpimo neprimjerene i neistinite kritike i diskriminaciju

Iz kompanije PS gradnja su u jučerašnjem saopštenju medijima saopštili da mjesecima „trpe neprimjerene i neistinite kritike i konstatacije medija i NVO sektora, koji nam se nijednom nijednom nisu obratili sa zahtjevom da se povodom ove situacije izjasnimo ili je pojasnimo“.

„Obavještavamo stanare i širu javnost da se za objekat vodi postupak legalizacije za koji smo od riveidentske kuće dobili mišljenje da ispunjavamo sve uslove… Naglašavamo da je objekat u potpunosti građen u skladu sa tada važećim DUP-om, te da smo kao investitor gradili u skladu sa urbanističkim parametrima, naročito u pogledu namjene, indeksa izgrađenosti, indeksa zauzetosti, spratnosti, kao i odnosa prema građevinskoj liniji, čime smo u postupku legalizacije objekta jedni od rijetkih, ako ne i jedini, koji su objekat gradili na ovaj način, a koji nadležni žele da sruše“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Ističu i da tokom postupka legalizacije, počev od upisa u katastar nepokretnosti objekta, pa sve do danas trpe „nevjerovatno diskriminaciju od svih institucija koji bježe od odgovornosti da stručno i u skladu sa Zakonom profesionalno i nepristrasno sagledaju situaciju…“.

„…I dokumentaciju i smognu hrabrosti da konstatuju i prihvate naša prava koja nam Zakonom pripaduju. Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma smo se 17. septembra obratili sa istim zahtjevom za davanje mišljenja, kao što smo tražili i od rividentske kuće i do danas…“, ističu iz PS gradnje.

Tvrdnje i da su „saznanju da je tužilaštvo izvršilo pritisak na Građevinsku inspekciju da se izvrši rušenje objekta i da se u vezi sa tim vrši istraga i ispitivanje svih službenika koji su bili povezani sa našim predmetom za rušenje objekta“.

„… Te da su isti iz tog razloga tokom novembra 2021. prvo izvršili inspekcijski nadzor i izašli na teren i konstatovali da se ne vrše nikakvi građevinski radovi i da isti stoje i dalje od kad je to investitoru naloženo krajem 2020, ali su isti nakon toga donijeli Rješenje o rušenju objekta iako smo ih našim izjašnjenjem na zapisnik obavijestili da je u toku postupak legalizacije te da je shodno Zakonu potrebno sačekati ishod postupka legalizacije koji daje mogućnost prekida daljeg postupka rušenja objekta. Sve ovo navodimo iz razloga što kao stranka trpimo nezabilježenu diskriminaciju ali i iz razloga što navedena situacija može imati nesagledive posledice kako za živote ljudi koji su kupili stanove u navedenom objektu i Investitora ali isto tako i za Glavni Grad Podgorica i državu Crnu Goru“, tvrde iz te kompanije.

Pozivaju vodeća odgovorna lica uključujući i premijera Zdravka Krivokapića i inistra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića kao i gradonačelnika Ivana Vukovića da „zajedno, u korist prorodica, na opšteprihvatljiv i zakonit način riješimo njihov problem“.

„I iz razloga što one mogu pretrpjeti najveću štetu u trenutnoj situaciji u kojoj se svi nalazimo, jer u suprotnom smatramo da ćemo svi izgubiti rušenjem objekta i pokretanjem novih tužbenih zahtjeva koji mogu dovesti do još veće štete za sve, nego što ona postoji u ovom trenutku“, zaključuju iz PS gradnje.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije