Connect with us

Vijesti

NAJAVLJENO: Ustoličenje Mitropolita Joanikija 4. septembra na Cetinju

Published

on

Ustoličenje Mitropolita Joanikija će se obaviti 4.septembra na Cetinju saznaje portal Borba od izvora iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Naime, u Podgorici je juče održan sastanak Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, a tema je bila upravo ustoličenje Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija začije će aktivnosti biti zadužen Odbor za ustoličenje.

Ustoličenju će prisustvovati i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Podsjećanja radi, mitropolit Joanikije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu u maju.

Procedura ustoličenja je takva da će patrijarh Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, vladiku Joanikija uvesti u tron cetinjskih mitropolita.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije sastali su se prošli put na Kosovu, prilikom obilježavanja godišnjice Kosovske bitke. Tada su posjetili Manastir Gračanicu i Gazimestan.

Procedrura ustoličenja je vjekovni običaj, a prisustvom srpskog patrijarha su ustoličeni svi crnogorski mitropoliti u posljednjih 100 godina, zetski mitropoliti od osnivanja Zetske eparhije i kasnije Cetinjske mitropolije. Nijedan mitropolit cetinjski nije uveden u tron niti hirotonisan bez blagoslova pećkog patrijarha. Na ustoličenju se očekuje, pored patrijarha, prisustvo i drugih arhijereja SPC.

1 Comment

1 Komentar

  1. nijemojavlada

    10.08.2021. at 13:00

    nema ustoličenja

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije