Connect with us

Vijesti

NE POMINJU CIJENU: Motor s “embraera” vratili vlasniku, pa iznajmili nove

Published

on

Motor američko-irske kompanije GECAS, koji se nalazio na jednom od aviona u vlasništvu kompanije Air Montenegro, predat je vlasniku koji ga je sa podgoričkog aerodroma transportovao 12. jula, saopšteno je Dnevnim novinama iz nacionalne avio-kompanije.

Odmah nakon toga, kako je saopšteno, krenulo se u postavljanje dva iznajmljena motora, kako bi drugi avion uskoro bio operativan za saobraćaj.

Iz kompanije, međutim, nijesu saopštili po kojoj cijeni se iznajmljuju motori za potrebe te letjelice.

Podsjećamo, motor koji je vraćen američko-irskoj kompaniji bio je instaliran u “embraeru 195”, registarskih oznaka 40-AOB, jednom od dva aviona koje je TO Montenegro kupio u februaru ove godine. Motor je u maju 2018. od GECAS-a iznajmio Montenegro Airlines po cijeni od 2.300 dolara po danu.

– Air Montenegro je pomogao vlasnicima konkretnog motora i Montenegro Airlinesu u stečaju od koga se potražuje ovaj motor da bude poslat vlasnika Odnosno, Air Montenegro je skinuo motor sa aviona, pripremio ga za transport i utovario na kamion, čime je i predat vlasniku. To nije bila naša obaveza, ali smo izašli u susret i pomogli ovim kompanijama. Vlasnik je dalje transportovao motor sa Aerodroma Podgorica 12. jula. Nakon toga, odmah smo krenuli sa postavljanjem naša dva iznajmljena motora – kazali su iz nacionalne avio-kompanije.

Drugi avion iz njihove flote, kako su istakli, početkom ove sedmice otišao je na farbanje, a planiraju da nakon povratka bude operativan u najkraćem roku.

– Svima je u interesu i naporno radimo na tome da avion poleti što prije, kako bi odgovorio na potrebe našeg reda letjenja – kazali su iz kompanije Air Montenegro.

U međuvremenu, iznajmljen je avion njemačke kompanije German Airways, koji je, kako je to ranije saopšteno, trebalo da bude operativan do uključivanja našeg drugog “embraera” u saobraćaj.

Na pitanje da li će njemačka letilica ostati u našem saobraćaju i nakon što poleti drugi “embraer” iz kompanije saopštavaju da to zavisi od obima letjenja.

– Po dosadašnjim podacima Nacionalne turističke organizacije i resornog ministarstva ljetnja turistička sezona će biti veoma uspješna. Kao nacionalna avio-kompanija naš zadatak je da podržimo sektor turizma tako što ćemo prevesti što više putnika u Crnu Goru. Iz tog razloga avion iznajmljen od German Airwaysa će letjeti dok bude potrebno i u skladu sa povećanim obimom letjenja – kazali su iz kompanije.

Osvrnuli su se i na nedavne tehničke smetnje na avionu usljed čega je došlo do otkazivanja pojedinih letova. Problem je, navode, odmah uklonjen, a avion je nastavio svoju standardnu rutu.

– Ukoliko postoji i najmanja vjerovatnoća da bi to možda uticalo na sigurnosti bezbjednost putnika, mi kao kompanija sa jednom jako modernom sigurnosnom kulturom ne smijemo to da dozvolimo, bez obzira što se sve događa u toku turističke sezone – navode iz kompanije, uz podsjećanje da se u svijetu dnevno otkaže i odloži na hiljade letova iz mnogih razloga.

Iz nacionalne avio-kompanije kažu da se pridržavaju strogih procedura, te da su kontrole letilice prioritet.

– Važno je znati da se avioni pregledaju prije svakog leta, na kraju letnog dana i dodatno po ostalim zahtjevima odobrenog programa tehničkog održavanja aviona – navode iz kompanije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije