Povežite se sa nama

Vijesti

Nikolić: Platforma DF-a poziv za promjenu spoljnopolitičkog kursa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Platforma Demokratskog fronta koju je ovaj politički savez uputio koalicionim partnerima kao posljednji pokušaj da riješe aktuelnu krizu vlasti jasan je pokazatelj njihove ideološke orijentacije i jasan poziv za promjenu spoljnopolitičkog kursa države, smatraju sagovornici Pobjede, generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić i funkcioner Socijaldemokrata Miloš Čelanović.

Nikolić je ocijenio da ponuđena platforma potvrđuje ono što međunarodna i domaća javnost zna – „da je DF antievropska snaga koja želi u potpunosti da promijeni dosadašnji pravac razvoja Crne Gore“.

– Vidjeli ste da se u platformi ni na jednom mjestu ne pominju evropske integracije što bi značilo da bi njeno prihvatanje vodilo ka tome da bi umjesto Evropske unije i NATO-a prioriteti bili Srbija i Rusija – istakao je Nikolić.

Zbog toga, naveo je, prijedlog DF-a predstavlja jasan poziv za promjenu spoljnopolitičkog kursa, zbog čega je on neprihvatljiv za bilo koga ko želi dobro Crnoj Gori.

– Vjerujemo da platforma neće dobiti podršku 41 poslanika u crnogorskom parlamentu – kazao je Nikolić.

,,NAŠMINKANI SRPSKI SVET“

Vujović smatra da je ovaj prijedlog DF-a najbolji dokaz da se uvijek može gore, kao i da se radi o nevješto našminkanoj projekciji „srpskog sveta“ koja bi trebalo da se realizuje u više faza.

– Vlada nastala 4. decembra je bila zamišljena kao prva faza, ali je DF-u i beogradsko-crkvenim anticrnogorskim planerima očigledno ponestalo strpljenja. Jedino na taj način se može tumačiti ponuda DF-a o tzv. prekompoziciji unutar aktuelne parlamentarne većine – istakao je Vujović.

Primijetio je i da su ključne stavke dokumenta popis i ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a da Evropske unije i obaveza koje Crna Gora ima na evropskom putu nema.

– Ako se DF-u može mnogo toga zamjeriti na politici i ideologiji, teško da im se može zamjeriti bilo šta na iskrenom zalaganju i politici da od Crne Gore naprave rusku guberniju ili Republiku Srpsku na moru – rekao je on.

Vjerovatnoća da bi Vlada kojom dominira DF bila EU i NATO nastrojena, naglasio je Vujović, jednaka je onoj da će Rusija ući u NATO pakt.

Kazao je i da je to više puta saopšteno od strane međunarodnih partnera.

– Ako nekome nije bilo jasno prije godinu ili dvije gdje vodi političko savezništvo sa DF-om, vjerujem da danas nema nikoga ko bi mogao biti toliko naivan ili neznaven – istakao je Vujović i dodao da pitanje da li je DF strateški partner predstavlja pitanje fundamentalnog vrijednosnog opredjeljenja, a ne obične politike.

– Zato vjerujem da je vrijeme za neke važne iskorake i da svi zajedno, radi budućnosti građanskog društva i evropske Crne Gore, spoznamo i sopstvene greške kojih uvijek ima u politici i, što je najvažnije, zauzmemo pravi i ispravan kurs – poručio je on.

UGROŽAVANJE PUTA

Da bi usvajanje platforme DF-a urušilo evroatlanski put Crne Gore i ugrozilo partnerske odnose sa EU i Sjedinjenim Američkim Državama smatra i funkcioner SD-a Miloš Čelanović.

-Nedavno je jasno rečeno ko ne može biti partner SAD! Pa valjda nema niko iluziju da ulaskom DF-a u Vladu (vjerovatno sa većinskim brojem resornih ministara, jer su se odrekli premijerskog mjesta), Crna Gora ne bi promjenila svoj spojnopolitički kurs i urušila odnose sa nama najznačajnijim zapadnim partnerima – istakao je Čelanović.

Ponuda DF-a, kazao je, neće omogućiti izlazak iz političke i institucionalne krize, već njeno produbljivanje, a ocijenio je i da se radi o pokušaju zadržavanja biračkog tijela pred pad Vlade ili eventualne vanredne izbore.

-Platforma DF-a predstavlja politički manevar kojim ovaj politički subjekat pokušava zadržati pozicije koje je zauzeo „po dubini” i ojačati ih ministarskim mjestima. Ova platforma je guranje pod tepih najznačajnijih problema Crne Gore. U njoj nema pomena o EU integracijama i obavezama koje Crna Gora ima kao punopravna članica NATO alijanse – istakao je Čelanović.

Omeragić: Skretanje sa evro-atlanske orijentacije ne može biti državna politika

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić, komentarišući činjenicu da u platformi DF-a nema riječi o evropskim integracijama, ocijenio je da su one neizostavan dio političkog djelovanja BS i istakao da skretanje sa evropskog kursa ne može biti državna politika Crne Gore.

– Snažno se zalažemo za bržu integraciju Crne Gore i čitavog regiona u EU, jer je to najbolji izbor i najkraći put do stabilnog, ekonomski naprednijeg i demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava – rekao je Omeragić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije