Povežite se sa nama

Vijesti

NOVA NJEMAČKA VLADA: Podrška proširenju i pregovorima sa Crnom Gorom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dio koalicionog ugovora o formiranju nove njemačke vlade je i podrška procesu pristupanja EU šest zemalja regiona Zapadnog Balkana i reforme neophodne za ispunjavanje svih kriterijuma iz Kopenhagena, uz jasnu poruku da podržavaju nastavak pregovora o pridruživanju Crne Gore. U pitanju je koalicioni ugovor naredne Vlade SR Njemačke, između SDP, Zelenih i Liberala

Kako se navodi u sporazumu,  u kontekstu podrške proširenju EU potrebno je jačati civilno društvo i podržavati dalje pretpristupne korake.

“Moraju se otvoriti prva poglavlja o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, donijeti odluka o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom i nastaviti pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom. Podržavamo dijalog o normalizaciji koji vodi EU između Kosova i Srbije i napore da se postigne trajni mir u Bosni i Hercegovini, zasnovan na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podjela”, navodi se u dokumentu.

Kako se ističe, paralelno sa pristupnim pregovorima, EU mora poboljšati svoj prijemni kapacitet.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali predstavili su danas koalicioni sporazum za formiranje nove savezne Vlade u Njemačkoj.

Olaf Šolc će biti novi kancelar Njemačke, a u međuvremenu je saopšteno i koja stranka preuzima koje resore u novoj vladi.

Zeleni će upravljati resorima ekonomije i klime, spoljnih poslova, porodice, poljoprivrede i životne sredine, a Liberali finansijama, pravosuđem, saobraćajem i obrazovanjem.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije