Povežite se sa nama

Vijesti

ODBOR ZA POLITIČKI SISTEM, PRAVOSUĐE I UPRAVU UTVRDIO LISTU: Gazivoda, Vuksanović, Đukanović i Jovović kandidati za Tužilački savjet

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gazivoda je dobio osam glasova, a Vuksanović, Đukanović i Jovović po sedam

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i odbranu utvrdili su listu kandidata za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika.

Četiri kandidata dobila su potrebnu većinu. To su Siniša Gazivoda, koji je dobio osam glasova, Miloš Vuksanović sa sedam glasova, Borivoje Đukanović sa sedam i Filip Jovović sa takođe sedam glasova.

Poslanik SDP Raško Konjević je tražio da se javno saopšti koliko glasova su dobili drugi kandidati, pa je Koprivica pročitao kako je lider SDP-a glasao.

Konjević je podržao Maricu Babović, Elvisa Durakovića, Sinišu Gazivodu i Maju Zeković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić je ranije na sjednici kazao da DPS neće u znak protesta zbog odsustva dijaloga vlasti i opozicije glasati o kandidatima za Tužilački savjet.

“Za pravo nam daje i tvit gospođe Pope. Zbog evidentnog stopiranja evropskog puta, nećemo učestvovati u glasanju. Čini mi se da ste se politički dogovorili o TS-u, ali nije bilo političkog dogovora s opozicijom. Smatramo da ovo danas nije pošteno. Imamo najavu da je ovo korak parlamentarne većine kojim se blokira evropski put Crne Gore”, rekao je on.

Predsjednik odbora i poslanik Demokrata Momo Koprivica odgovorio je Nikoliću da je DPS propustio da 2014. i 2018. pokrene bilo kakav dijalog.

“Tada nijedan član TS-a nije dobio većinu iznad propisane. Nijedan kandidat kog ste protežirali nije dobio glas opozicije. To što smo kasnili znak je da se nismo politički dogovarali, već smo željeli da postignemo opšti interes”, rekao je Koprivica.

Poslanik SDP Raško Konjević kazao je da je ovaj parlament znao da dođe do dvotrećinske i tropetinske većine za odlučivanje. 2013. na 2014.

“Imali smo izmjene Ustava i za njih je bila potrebna dvotrećinska većina. Usvojili smo Ustav i amandmane, imenovali sudije Ustavnog suda, izabrali VDT-a… Možete izglasati TS, ali nemojte zaboraviti da je sve drugo u blokadi, a vi ne otvarate dijalog. Postojeće rukovodstvo parlamenta ponaša se kao prethodno – nije željelo dijalog i nije ga otvaralo. Da smo otvorili dijalog, siguran sam da bi došli do rješenja za TS, iako nije potrebna dvotrećinska većina”, kazao je Konjević.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša istakao je da poštuje svakoga ko se prijavio za konkurs za TS, ali da je ta procedura završena 22. jula i da od tada nije bilo komunikacije u vezi ovog pitanja.

“EK je u izvještaju navela da je za izbor TS-a potreban široki konsenzus, što znači da je potreban dijalog vlasti i opozicije. Toga dijaloga nažalost nema. Mislim da je na ovom primjeru trebalo da napravimo suštinski iskorak. Neću se izjašnjavati na Odboru jer za šest mjeseci nismo našli za shodno da razgovaramo. Da smo sjeli, možda smo se dogovorili i u vezi nekih kandidata”, rekao je Mugoša i dodao da ni SD neće glasati za članove TS.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije