Povežite se sa nama

Vijesti

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio listu: Okončana blokada izbora Tužilačkog savjeta

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nakon političkog dogovora da četvrti član Savjeta iz reda uglednih pravnika bude advokat Borivoje Đukanović, okončana je blokada procesa izbora članova tog tijela koja traje od kraja jula, kada su se Demokrate suprotstavile izboru advokata Nikole Bulatovića kojeg je protežirao DF

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je glasovima parlamentarne većine listu od četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, nakon očiglednog političkog dogovora da četvrti član bude advokat Borivoje Đukanović.

Time je okončana blokada procesa izbora članova TS-a koja traje od kraja jula, kada su se Demokrate suprotstavile izboru advokata Nikole Bulatovića kojeg je protežirao Demokratski front.

Odbor je juče predložio Skupštini Crne Gore da za četiri člana TS-a iz reda uglednih pravnika izabere advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Filipa Jovovića, kao što je parlamentarna većina usaglasila još krajem jula, te Đukanovića.

Kako je ranije najavljeno, o izboru pet nedostajućih članova TS-a iz reda uglednih pravnika, među kojima je osim pomenutih advokata i Stevo Muk, koji je na listi na prijedlog nevladinih organizacija, glasaće poslanici crnogorskog parlamenta na tekućoj sjednici, najvjerovatnije u srijedu.

Prema izmijenjenom Zakonu o Državnom tužilaštvu, koji je izazvao mnogo kontroverzi jer ne slijedi do kraja preporuke Venecijanske komisije, Tužilački savjet ima 11 članova, od čega je pet iz tužilačke organizacije.

Skupština Crne Gore prostom većinom, što je bila jedna od primjedbi VK na izmjene Zakona, bira pet članova TS-a, a u Savjetu je i predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava koje već duže od pola godine funkcioniše bez ministra.

Na Konferenciji državnih tužilaca početkom avgusta izabrana su četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca.

Za članove Tužilačkog savjeta izabrani su Đurđina Nina Ivanović, državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Sanja Jovićević, specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu, Tatjana Begović, državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i Nikola Samardžić, državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom.

Po funkciji članovi TS-a su vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, kao predsjednik Tužilačkog savjeta, i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, na čiji glas, kao zlatni, računa parlamentarna većina prilikom izbora novog v.d. VDT-a.

Tokom jučerašnje sjednice skupštinskog Odbora, poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić kazao je da se oni neće izjašnjavati o utvrđivanju kandidata za članove TS-a.

– U znak protesta zbog odsustva dijaloga vlasti i opozicije. Daje nam za pravo i tvit gospođe Pope koja je pozvala na široku podršku za izbor nezavisnih i stručnih članova Savjeta. Čini mi se da ste se politički dogovorili o TS-u, ali nije bilo političkog dogovora s opozicijom. Smatramo da ovo danas nije pošteno. Imamo najavu da je ovo korak parlamentarne većine kojim se blokira evropski put Crne Gore – rekao je Nikolić.

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa je uoči sjednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu pozvala političke aktere da obezbijede široku podršku za imenovanje Tužilačkog savjeta.

– Pozivamo političke aktere da obezbijede široku podršku za imenovanje nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika – navela je ona na Tviteru.

Kako je istakla, da bi dalje napredavala na putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju, Crna Gora treba da ostvari dodatni napredak u reformama vladavine prava i da pokrene široki međupartijski dijalog o ključnim preostalim imenovanjima u pravosuđu.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je kazao da i DPS dok je bio na vlasti nije birao na osnovu širokog dogovora 2014. i 2018. godine.

– Tada nijedan član TS-a nije dobio većinu iznad propisane. Nijedan kandidat kog ste protežirali nije dobio glas opozicije. To što smo kasnili znak je da se nijesmo politički dogovarali, već smo željeli da postignemo opšti interes – rekao je Koprivica na šta mu je Nikolić kazao da političkog dogovora nije bilo jer su Demokrate bile u bojkotu u prethodnom sazivu parlamenta, te da je na deset sjednica prisustvovao samo jedan poslanik iz tadašnje opozicije.

Poslanik Socijaldemokratske partije i njen predsjednik Raško Konjević je kazao da trenutni saziv nije otvorio dijalog oko pitanja gdje je potreban širi politički konsenzus, a da je ranije to ipak bio slučaj 2013. na 2014. godinu.

– Imali smo tada izmjene Ustava i za njih je bila potrebna dvotrećinska većina. Usvojili smo Ustav i amandmane, imenovali sudije Ustavnog suda, izabrali VDT-a… Možete izglasati TS, ali nemojte zaboraviti da je sve drugo u blokadi, a vi ne otvarate dijalog. Postojeće rukovodstvo ponaša se kao prethodno – nije željelo dijalog i nije ga otvaralo. Da smo otvorili dijalog, siguran sam da bi došli do rješenja, iako nije potrebna dvotrećinska većina – kazao je Konjević.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša istakao je da je razočaran što dijaloga nema, jer je na ovom primjeru moglo biti pokazano da se do dogovora može doći i naveo da se predstavnici SD-a neće izjašnjavati o prijedlogu kandidata.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je na Tviteru pozdravio odluku Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

– Konačno utvrđena lista kandidata za Tužilački savjet. Pozdravljam odluku Odbora o izboru četiri člana TS. Iako sa zakašnjenjem, za pravdu nikad nije kasno. Nadam se da će se o ovome prioritetno glasati u Skupštini Crne Gore. Hvala svima na podršci – poručio je Abazović.

Brojne primjedbe Venecijanske komisije 

Zakon o Državnom tužilaštvu se u više navrata, u različitim verzijama, nalazio pred Venecijanskom komisijom, a iz tog savjetodavnog tijela Savjeta Evrope saopšteno je uoči zasijedanja Skupštine, početkom maja, da posljednja verzija predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodne verzije, ali konstatujući brojne primjedbe.

Tako je VK ocijenila da se procedure za kandidovanje i izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika prostom većinom u Skupštini, moraju unaprijediti kako bi se izbjegao rizik od politizacije.

Takođe, prestanak funkcije svim trenutnim članovima Tužilačkog savjeta nije opravdan, navodi se u mišljenju.

Venecijanska komisija izrazila je zabrinutost i zbog načina izbora vršioca dužnosti VDT-a i preporučila da ta osoba bude iz reda postojećih tužilaca, što predlagač nije prihvatio, pa prema rješenju iz Zakona ta osoba ne mora biti državni tužilac.

Komisija je naglasila da ovakvi tranzicioni aranžmani ne predstavljaju rješenje za ozbiljnu potrebu da se nađe široki politički konsenzus oko budućeg VDT-a i ocijenila da je sama procedura konsultovanja sa stručnom i laičkom javnošću mogla biti organizovana na kvalitetniji način.

Parlamentarna većina nije prihvatila preporuke VK u vezi prestanka funkcije prije roka aktuelnim članovima Tužilačkog savjeta. Izmjenama Zakona je predloženo da članovima sadašnjeg prestaje mandat proglašenjem novog TS. Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, koji prema rješenju iz Zakona ne mora biti iz redova državnih tužilaca.

Zakon je prvobitno usvojen u Skupštini 12. maja, nakon čega ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje uz ocjenu da se njime ugrožava pravni sistem Crne Gore, te da se ruše temeljni principi i partnerstvo sa Evropskom unijom.

Skupština Crne Gore ponovo je izglasala Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu 41-im glasom parlamentarne većine, a bez prisustva opozicije 27. maja, a prema Ustavu, predsjednik Crne Gore je bio dužan da proglasi ponovno izglasani zakon.

Litijaška spomenica ulaznica za Tužilački savjet?

Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović, trojica od četvorice juče predloženih kandidata za Tužilački savjet bili su na spisku advokata iz Podgorice koji su se, u julu 2020, usprotivili Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, piše Antena M.

– Podsjećamo vas na spisak advokata iz Podgorice. Na pozicijama 9, 80 i 140 nalaze se Vuksanović, Jovović i Đukanović. Slučajnost ili ne, ali ne možemo da ne postavimo pitanje – da li je litijaška spomenica bila kvalifikacija i za Tužilački savjet? – piše Antena M.

Na spisku koji je tada objavljen je bio 301 advokat, a na pozicijama 9, 80 i 140 nalazili su se Vuksanović, Jovović i Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije