Connect with us

Vijesti

ODRAŽAN KONGRES: Drita Lola predsjednica Alijanse žena DPS-a

Published

on

Na Kongresu Alijanse žene Demokratske partije socijalista, za novu predsjednicu izabrana je Drita Lola. Današnjim Kongresom, kako naglašavaju u saopštenju DPS-a, nastavljen je kontinuirani proces sprovođenja unutarpartijskih reformi, u cilju obnavljanja organizacione i kadrovske strukture partije

“Ideju rodne ravnopravnosti u DPS-u nijesmo doživjeli kao jednu od ideja koje su u trendu, niti dio modernog narativa savremene politike. Rodnu ravnopravnost u DPS-u doživljavamo kao izazov na putu emancipacije crnogorskog društva”, poručio je lider DPS-a Milo Đukanović.

Potpredsjednica DPS Sanja Damjanović je istakla da je ponosna na istorijsku duhovnu, kreativnu snagu i ljepotu žena u Crnoj Gori, na njihovu iskonsku hrabrost i posvećenost porodici i svojoj državi. Ona je ukazala na neupitno buduće djelovanje, obrazovanje, liderstvo žena i njihovu važnu ulogu u globalnim izazovima sa kojima se susrijećemo.

“Više nego ikada, i svijetu i Crnoj Gori, potrebni su ujedinjeni resursi, velike ideje, energija koja misli i emocija koja stvara – bolje i održivo okruženje! Demokratska partija socijalista kao najveća partija u Crnoj Gori biće još jača i odlučnija u namjeri da Crnu Goru vodi ka takvim, savremenim društvima, uvijek spremna da u okviru Evropske unije dijeli i zajedničku obavezu, ali i odgovornost. Radeći timski, i današnjim Kongresom ostajemo posvećeni ovim ciljevima, jačamo Alijansu žena kao jedan od nosećih stubova političkog djelovanja naše partije, imamo viziju kako da i naše društvo promijenimo nabolje, viziju kako da ostvarimo naše evropske snove”, poručila je Damjanović.

Lola je naglasila da se ne smijemo “bezbrižno zavaliti u udobnu pretpostavku, da prave ideje prevladavaju nad patrijarhatom”.

“Da bismo izgradili jedno zdravo i stabilno društvo, zasnovano na poštovanju jednakih mogućnosti, još je dug put pred nama. Alijansa se mora snažno fokusirati na političko i ekonomsko osnaživanje žena, jer samo tada možemo da obezbijedimo djevojkama i ženama resurse koji su im potrebni da prevaziđu prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju, uključujući i nasilje. Ako želimo više žena u politici i da politika bude osjetljivija i naklonjenija ženama, moramo naše žene i djevojke ekonomski osnažiti”, poručila je Lola.

Dodala je da je multikulturalizam Crne Gore najveći potencijal, kao i važan kapital šire evropske porodice.

U saopštenju ističu i kratku biografiju Drite Lole koja je diplomirala farmaciju i ima dugogodišnje iskustvo rada u civilnom i privatnom sektoru.

Prepoznata je po aktivizmu u kulturi, i kao direktorica Seanema Film Festivala, dok je u privatnom sektoru aktivna kao filmska producentica. Zvanje masterice stekla je na univerzitetu u Edinburgu.

Na Kongresu su učestvovale i gošće iz patrija koalicionih partnera. Prisutnima su se obratile poslanice Draginja Vukasanović Stanković i Kenana Strujić Harbić, te predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Ivana Raščanin Radičević.

Na kongresu je učešće uzela i predsjednica NVO Evropski pokret Srbije sa Kosova i Metohije, gospođa Rada Trajković.

Online putem Kongres su pozdravili predsjednica žena Socijalističke internacionale Ouafa Haji, predsjednica žena Partije evropskih socijalista Zita Gurmai, potpredsjednica SPD Njemačke Klara Gejvitz, predsjednica Ženske mreže za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Daša Šašic Šilović, predsjednica Foruma žena SDSM i poslanica u Skupštini Sjeverne Makedonije Snežana Kalevska-Vančeva, predsjednica Skupštine Evropskog foruma za vanjsku politiku i bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije