Connect with us

Vijesti

OTVORENA ISTRAGA PROTIV FAMILIJE JELIĆ: Istražitelji provjeravaju kako se trošio državni novac

Published

on

Istražitelji Uprave policije su otvorili istragu protiv porodice Jelić, Zorana i Vukice, koja je navodno, nezakonito trošila državni novac dok su bili na čelu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, to je potvrđeno našem portalu iz Uprave policije.

Predsjednica Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje, Hadži Vesna Vujošević juče je saopštila da bivši rukovodioci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore su od 2012. godine nezakonitim poslovanjima oštetili državu za 6 miliona evra.

U periodu kada je direktor ZZZCG bio Zoran Jelić, Državna revizorska institucija je kontrolisala poslovanje Zavoda i formiranje komisija koje su bile sumnjive. Tada su donijeli odluku da se komisije koje su bile nepotrebne rasformiraju, a da članovi komisije vrate novac koji su uzeli za iste. Međutim, par dana nakon što je Jelić ispoštovao preporuke DRI, opet je formirao iste komisije i pritom članovi komisija su primali i varijable “za povećan obim posla”.

Prema njenim riječima, te komisije formirane su od 2008. do 2016. godine.

“Zbog ovih drastičnih propusta direktora, zaposleni, angažovani u tzv. faktički “nepostojećim komisijama”, stiču osnov za utuženje kako bi dobili svoje nadoknade, za koje su već bili plaćeni varijabilnim dodatkom. Brojna utuženja pokrenuta su ne samo od strane zaposlenih, čija su prava bila uskraćena, već su se u svojstvu tužilaca našli, vjerovali ili ne, bračni par Vukica i Zoran Jelić (koji je takođe sa ostalim tužiocima primio novčanu naknadu od 13000 eura za štetu koju je “sam sebi učinio”), čijim neradom ili nemarnošću je i došlo do ove situacije”, navela je Vujošević.

I u tim postupcima, istakla je, sud je presudio u korist zaposlenih, pa je pored glavnog potraživanja zaposlenima isplaćena i kamata.

Takođe, Vujošević je istakla i frapantnu informaciju, da je prilikom pregleda dokumentacije uočeno da je u ugostiteljskom objektu AND1 trošen novac Zavoda za zapošljavanje i to u iznosu od 30.000 evra.

“Kada se saberu cifre, koje su trošene u navedenom objektu duži niz godina, dolazi se do zapanjujuće sume od oko 30.000 eura. Informacije do kojih je došlo novo rukovodstvo govore da su navedena sredsva u najvećoj mjeri trošila lica koja nisu zaposlena u ZZZ, a radi se o najbližim srodnicima, odnosno djeci bračnog para Jelić, koji su dugi niz godina smjenjući se, obavljali funkciju direktora u Zavodu. Ovdje se može govoriti i o krivičnom djelu jer se novac Zavoda trošio za privatne potrebe članova porodice tadašnjih rukovodilaca, a tretirao se kao trošak reprezentacije”, ukazala je Vujošević.

Takođe, ono što je kroz dokumentaciju još uočeno je i to da je bračni par Jelić izdavao poslovni prostor koji je u vlasništvu Narodne banke Srbije.

“Uvidom u dio dokumentacije za pravdanje isplata subvencija zarada lica sa invaliditetom, DRI je utvrdila da za isplate u iznosu od 211.395,75 evra nije prikazan dovoljan ili adekvatan dokaz na osnovu kojeg je izvršena isplata subvencije”, napomenula je.

Vujošević je kazala i da je projekat zapošljavanja osoba sa invaliditetom započeo u vrijeme kada je direktorica Zavoda bila Vukica Jelić.

Na ove tvrdnje Vujošević, Zoran Jelić je rekao da su neistinite i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vujošević, međutim dokumentacija pokazuje da su ove tvrdnje istinite, ali s obzirom na to da nova vlast nema dovoljno hrabrosti da se suoči sa ljudima bivšeg režima koji su Crnu Goru zavili u crno, očekujemo i da porodica Jelić, ali i Suljo Mustafić koji je takođe bio na čelu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, budu oslobođeni svake krivice.

Umjesto da se po kratkom postupku imenuju novi članovi Tužilačkog savjeta, novi tužioci koji će kriminalcima da zaplijene imovinu i procesuiraju ih, sudije koji će da ih pošalju na višegodišnju robiju, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić odlaže sjednice i opstruira izglasavanje novih članova, jer kako kaže ne pristaje na ucjene Demokratskog fronta, međutim predsjedniku Skupštine odgovaraju članovi Savjeta kao što je Đurđina Nina Ivanović koja je bivša Specijalna tužiteljka, koja ključne afere nije dovela do kraja, već su pravosnažno odbačene.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije