Povežite se sa nama

Vijesti

PEN centar: Bratić urušila prosvjetu na svim nivoima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Urušavanje prosvjetnoga sistema na svim nivoima – od predškolskoga do visokoškolskoga – prepoznatljivo je obilježje rada aktuelne ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, ocijenili su iz crnogorskog PEN centra.

Navode da su ukazivali javnosti na njene staljinističke metode smjene nekoliko stotina direktora crnogorskih škola izvršene ukazom te imenovanje vršilaca dužnosti direktora u skladu s dokazanom lojalnošću aktuelnoj vlasti, Crkvi Srbije te kleronaciolističkim idejama koje Crnu Goru vide kao etnički, nacionalno, vjerski i jezički homogenu zemlju u kojoj nema mjesta za drugačije.

-Imenovanjem funkcionerke Ure, kao ključne partije aktuelne vlasti, Rajke Glušice za predśednicu Upravnoga odbora Univerziteta Crne Gore i formalno je ukinuta autonomija te najviše visokoškolske institucije u Crnoj Gori, a izborom Vladimira Božovića za rektora Univerziteta ta je institucija stavljena u službu ruske politike i Srpskoga sveta. Skandalozni stavovi koje je Božović iznio na konferenciji Fonda za stratešku kulturu u Beogradu 2015. godine, đe se predstavio kao jedan od ideologa za sprovođenje ruskoga i srpskoga uticaja u Crnoj Gori te stavio na uslugu potčinjavanju države Crne Gore ruskim i srpskim interesima, u svakoj drugoj zemlji koja je članica NATO saveza i pretendent na članstvo u EU diskreditovali bi ga u svim pokušajima javnoga društvenog angažmana jer su u direktnoj suprotnosti s Ustavom zemlje i njenim proklamovanim spoljnopolitičkim prioritetima- navode iz PEN centra.

U Crnoj Gori ti su mu, kako dodaju, stavovi bili glavna preporuka da zauzme mjesto rektora jedinoga državnog univerziteta.

-S druge strane, s njegovim viđenjem Crne Gore kao provincije Srpskoga i Ruskoga sveta u potpunosti korespondira prljava propaganda što ju je predśednica Upravnog odbora Rajka Glušica vodila protiv crnogorskoga jezika te njena sabotaža u procesu standardizacije toga jezika. No i da nema toga, činjenica da je riječ o osobi koja je falsifikovala izbore u zvanje vanrednoga i redovnoga profesora, birajući se na osnovu nepostojećih knjiga koje je lažno prijavila u dokumentaciji za izbor, diskreditovala bi je u pokušaju da zauzme tako bitnu društvenu poziciju kakva je funkcija predśednice Upravnoga odbora Univerziteta Crne Gore- navodi se u saopštenju.

Upravo takva kadrovska politika po mjeri je, tvrde u PEN centru, ove vlasti koja sprovodi sistemsku śeču svih nepodobnih kadrova u crnogorskoj prosvjeti.

-Najnovija žrtva te śeče jeste prof. dr Tatjana Jovović, dekanica Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je smijenjena zato što je umjesto očekivane servilnosti iskazala profesionalizam u radu.

Crnogorski PEN centar oštro osuđuje najnoviji progon „nepodobnih“ ljudi na UCG, a o svemu tome izvijestićemo relevantne međunarodne adrese. Pozivamo predstavnike crnogorske akademske zajednice na odbranu akademskoga integriteta i dostojanstva i ohrabrujemo ih da pruže otpor daljem ponižavanju univerziteta i kršenju ljudskih prava onih koji na njemu rade ili studiraju- navodi se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije