Povežite se sa nama

Vijesti

PEN Centar: Najnoviji primjeri iz Pljevalja potvrda metastaze klerofašizma

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Najnoviji primjeri fašizacije crnogorskoga društva, kao posljedica atmosfere koju u zemlji podstiče ili toleriše aktuelna vlast, posljednje su upozorenje da su vrijednosti na kojima počiva društvo na velikome iskušenju, poručili su iz Crnogorskog PEN Centra.

– Ako su šovinistički grafiti i nasilje neposredno nakon okončanja posljednjih parlamentarnih izbora u Pljevljima bili prvi simptomi narastajućeg talasa nacionalšovinizma, najnoviji kontinuirani napadi na pripadnike manjina i zastrašujuće poruke koje se šalju s pljevaljskih ulica, potvrda su metastaze klerofašizma koji prijeti da ugrozi mir i bezbjednost ne samo u Pljevljima već i u cijeloj državi. Šovinističko vrijeđanje i napad na građansku aktivistkinju Sabinu Talović, kao izraz agresivne islamofobije i mržnje prema manjinskim narodima koje poprimaju sve više maha u zemlji, mora naići na oštru osudu ne samo državnih organa već i društva u cjelini – ocijenili su oni.

Prema njihovim riječima, zabrinjavajuće je to što nije riječ o usamljenim incidentima, već se poruke ksenofobije, šovinizma, mizoginije, islamofobije ovih dana mogu čuti i u Skupštini Crne Gore a javni je prostor i osobito društvene mreže preplavljen takvim sadržajima, čiji su autori i ministri i poslanici i visoki funkcioneri aktuelne vlasti.

– Nedavni skaredni javni istupi sad već bivšeg direktora HE Piva Radomira Radonjića, ali i ništa manje uvredljivi mizogini iskazi poslanika Slavena Radunovića ili neskriveni šovinizam ministarke Vesne Bratić, ponajbolje ilustruju civilizacijski sunovrat savremene Crne Gore – ocjenjuju u PEN centru.

Oni su kazali da sliku opšte vrijednosne degradacije upotpunjuje “orkestrirani napad funkcionera vlasti na protagoniste performansa kojim se skrenula pažnja javnosti na tragičnu situaciju koja je rezultat neadekvatne politike aktuelne ministarke zdravlja u domenu borbe protiv pandemije što je Crnu Goru dovela na vrh svjetske ljestvice broja zaraženih i preminulih”.

– Pokušaj da se performans usmjeren na kritiku neadekvatne zdravstvene politike klasičnom zamjenom teza politizuje i prikaže kao napad na ljekare, potvrđuje s kojom je beskrupuloznošću vlast na čijem je čelu antivakser i vjerski fundamentalista Zdravko Krivokapić spremna na obračun s kritičkom javnošću. Ova je skandalozna kampanja – podržana od svih konstituenata vlasti – pokazala u kojoj su mjeri autokratske prakse danas prisutne u Crnoj Gori, opasnost po opstanak Crne Gore kao građanske, sekularne i multikulturne zajednice – navode oni.

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje najnovije primjere fašizacije crnogorskoga društva, koja prijeti destabilizaciji države, ali i cijeloga regiona.

– U Crnoj Gori već danas su djelovanjem aktuelne vlasti ugrožene sve tekovine demokratskoga društva, a atmosfera straha i nesigurnosti koja se ubrzano širi prijeti da iz temelja transformiše društvo pri čemu je i samo očuvanje mira dovedeno u pitanje – zaključili su iz PEN centra.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije