Povežite se sa nama

Vijesti

PEN centar podržava protest FCJK: Opasne poruke revanšističkih praksi vlasti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorski PEN centar kao nezavisna asocijacija crnogorskih književnika i intelektualaca podržava protest Fakulteta za crnogorski jezik i književnost koji će biti održan sjutra, u 12 sati, ispred sjedišta nekadašnjeg Ministarstva kulture na Cetinju.

U PEN centru napominju da je Fakultet za crnogorski i jezik i književnost institucija koja od svog osnivanja na naučnim osnovama i s visokim standardima afirmiše crnogorsku jezičku, književnu i kulturnu baštinu, internacionalizujući crnogorske teme.

– Upravo zbog toga u pitanju je institucija koja najviše trpi od uspostave nove vlasti u Crnoj Gori budući da se ne uklapa u ideološku vizuru uređenja crnogorske prosvjete, nauke i kulture koju sprovodi klerikalna i nacionalistička Vlada Crne Gore – istakli su u PEN centrul.

Napominju da najnoviji pritisci na ovu ustanovu koji se ogledaju u obustavljanju finansiranja ustanove, oduzimanji obezbjeđenja zgrade koja je pod zaštitom države kao spomenik kulture te poruka v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Gorana Danilovića da FCJK „nije trebalo akreditovati“, iako je taj proces i po njegovu priznanju obavljen zakonito, uz njegovo tumačenje da je riječ o „nerazumnom“ činu, ne samo da su neprimjereni ataci na autonomiju visokoga obrazovanja, već i opasne poruke revanšističkih i šovinističkih praksi aktuelne vlasti.

U PEN centru ističu da je etička dužnost svakog slobodnog pojedinca, intelektualca, umjetnika i stvaraoca pružanje otpora sili koja se obrušila na crnogorski prosvjetni sistem i koja nastoji disciplinovati misao.

– Kao asocijacija koja baštini iste vrijednosti kao FCJK, ponavljamo, podržavamo protest profesora toga fakulteta i pozivamo svoje članstvo da se pridruži okupljanju na Cetinju, tamo đe vatra crnogorskoga slobodarstva nikada nije ugašena – poručuju u PEN centru.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije