Povežite se sa nama

Vijesti

Picula: Ne može se dovoditi u pitanje crnogorska državnost, a težiti članstvu u EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ključni prioritet Crne Gore i dalje treba da bude punopravno članstvo u EU, a to neće biti moguće ako se u pitanje dovode osnove crnogorske državnosti, poručuje u razgovoru za Dnevne izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

– Izvještaj Evropske komisije jasno naglašava kako su tenzije između izvršne i zakonodavne vlasti usporile reformski rad. Preporuke bi trebalo sprovesti, ali za tako nešto je potrebna izvršna vlast koja ima koheziju i jasnu parlamentarnu podršku. Takva vlada ne bi trošila vrijeme na unutrašnje prepirke oko različitih shvatanja kako Vlada treba da izgleda i kakvi bi joj trebalo biti prioriteti – kaže Picula.

Njega brinu dešavanja u našoj zemlji.

– Zabrinut sam, jer smatram da je ovaj status kvo neodrživ, uz dosad neuspjele pregovore o rekonstrukciji vlade i generalno nedvosmislenu stagnaciju zbog nedefinisane budućnosti vladajuće koalicije. Očito je ozbiljna polarizacija unutar vladajuće koalicije, iskazana tokom prvih razgovora o rekonstrukciji vlade, gdje dolazi do drugačijeg viđenja ne samo sastava te vlade, već i strateškog opredjeljenja – kaže Picula.

U takvim okolnostima, kako smatra Picula, jedini izlaz bi bio formiranje stabilne parlamentarne većine.

– Naravno da ostaje otvoreno pitanje kako do nje doći. Ne vjerujem da bi neka vrsta manjinske ili oslabljene vlade imala snage da pokrene bitne reforme – kaže Picula.

U svakom slučaju, kako ističe, parlamentarna većina treba da nađe rješenje za političku krizu ako je, pita se on, uopšte to još u stanju.

– U suprotnom, najpošteniji izlaz iz neproduktivne pat situacije bilo bi zatražiti demokratsko izjašnjavanje građana umjesto zagovaranja nekakvih nedorečenih i nekoherentnih kompromisa. U tom slučaju opet bi malo ko bio zadovoljan, a što bi prouzrokovalo nastavak stagnacije, frustraciju građana i nova razočaravajući izvještaj EU institucija – smatra Picula.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara koji je saopštio da Vlada premijera Zdravka Krivokapića ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država, ali i sasvim jasno poručio da DF za sadanije američki partner.

– Smatram da je to vrlo jasna i direktna poruka svim političkim akterima u državi. Eskobar nije usamljen u takvoj ocjeni, svakako riječ je o stavu koji je dominantan i među EU zvaničnicima i NATO saveznicima. Taj stav se temelji na činjenicama koje ukazuju da destruktivne političke opcije dovode u pitanje zadati evroatlantski smjer države – rekao je Picula.

IMENOVATI MINISTRA PRAVDE

Kako dalje navodi, takve političke opcije ne mogu donijeti boljitak državi, već samo nastavak podjela, tenzija i svega onoga zbog čega je put Crne Gore prema EU usporen.

– Pretpostavljam da su premijer Krivokapić i mnogi drugi akteri u vladajućoj većini svjesni potrebe ubrzavanja tog puta prema EU, jer dosadašnji odnosi i konstantno nepovjerenje u heterogenoj vladajućoj koaliciji koalicija ne bude optimizam u pogledu buduće funkcionalnosti, reformskog procesa i puta prema EU – kaže Picula.

Upozorava da Crna Gora i dalje nema ministra pravde , ljudskih i manjinskih prava.

– Svakako da je potrebno naimenovati ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava. Međutim, razgovori se vode i dalje, ali ključne reforme se ne mogu pokrenuti s državnim zvaničnicima. Upravo zato, u namjeri da sljedeće izvještaj Evropske komisije donese jedan optimističniji ton, očekujem da se to pitanje riješi što prije moguće, jer riječ je o resoru gdje su i te kako potrebna značajna poboljšanja – kaže Picula.

Napominje šta je u sadašnjoj situaciji najvažnije.

– Ključno je da na kraju ovog turbulentnog perioda građani Crne Gore ne budu gubitnici, pogotovo zbog nekih očito kratkovidnih i promašenih politika koje zaista mogu ugroziti put najnaprednije države kandidata na prema članstvu u EU – zaključuje Picula.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije