Povežite se sa nama

Vijesti

PLATFORMA DF-A: Podržaće mandatara kojeg predlože Demokrate i URA

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Demokratski front uputio je partnerima iz većine novu platformu sa predlozima za prevazilaženje političke krize. U platformi navode da su spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija “Mir je naša nacija” ili “Crno na bijelo”. Žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda

DF traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.

Sljedeće stavke predloga DF-a su:

“Nova vlada treba da u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike”, navodi se u Platformi.

DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je, kako navode, spreman je da u cilju postizanja dogovora, napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

“Imajući u vidu činjenicu da premijer, kojeg je prije godinu dana predložila naša koalicija, nije ispunio ni naša, a ni očekivanja javnosti, spremni smo da za mandatara podržimo pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija “Mir je naša nacija” ili “Crno na bijelo”. Želimo da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda i to, za razliku od dosadašnje prakse, na odgovornim pozicijama, od opšteg značaja za čitavu zajednicu”, navode u DF-u.

DF inistira da se pregovori vode brzo i efikasno, bez ikakvih uslovljavanja sa bilo čije strane i da se završe u već saopštenom roku do 10.decembra.

“Nakon postizanja dogovora, sastavio bi se koalicioni sporazum koji bi precizno definisao međuosobne odnose i utvrdio pravila funkcionisanja vladajuće većine. Sastavni dio koalicionog sporazuma će biti i plan programskih prioriteta, oko kojih bi se postigao konsenzus. Ovaj plan bi bio dokaz političke volje vladajuće većine da biračima isporuči rezultate koje smo obećali na prethodnim izborima, a što nije učinila dosadašnja Vlada”, navodi DF u platformi.

Sastavni dio sporazuma je i dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama.

“Sastavni dio sporazuma bi bio i dogovor oko donošenja drugih zakonskih rešenja, u cilju deblokiranja i unapređenja funkcionisanja institucija sistema”, navodi se u platformi.

Vlada nije isporučila građanima rezultate

Front navodi da  godinu od formiranja Vlada nije isporučila građanima rezultate koje je tadašnja opozicija obećavala na izborima 30. avgusta 2020. godine.

“Totalitarni režim (Mila) Đukanovića nije demontiran, institucije sistema nijesu očišćene od ključnih kadrova DPS-a, nije napravljen jasan otklon od pogubnog neoliberalnog ekonomskog modela, nije pokrenuta oštra i beskompromisna kampanja za zaustavljanje šverca cigareta i narkotika, izgubljeno je 30.000 radnih mjesta, BDP će na kraju 2021. biti za 5 odsto manji od BDP-a na kraju 2019. godine, zaduženje se povećalo na 4,1 milijardu eura, što iznosi 87 odsto BDP-a u 2021. godini”, kažu u DF-u.

Podsjećaju i da nije potpisan Temeljni ugovor sa SPC, a nije sproveden ni popis stanovništa.

“Nije donešen novi zakon o prebivalištu, kako bi se konačno očistio birački spisak od fantom birača. Odnosi sa Srbijom kao najvažnijim regionalnim partnerom su dodatno pogoršani. Vlada u ključnim oblastima vodi politiku identičnu politici Đukanovića i DPS-a”, piše u platformi DF-a.

Ističu i da Vlada Crne Gore definiše javne politike u skladu sa interesima vaninstitucionalnih centara moći, bez ikakvih konsultacija i uticaja parlamentarnih stranaka koji su je izabrali, dok su za ono što su sa njima dogovorili “uglavnom bili prevareni”.

“Prekinuta je organska veza između građana – birača i vlasti. Vlada nije odgovorna parlamentu i biračima. To je dovelo do paralize političkog sistema u zemlji koji ne može da obavlja svoje ustavne funkcije”, navodi DF-a.

Vlada, kako navodi DF u platformi, nema podršku parlamentarne većine, u tužilaštvu i pravosuđu je VD stanje, nije izabran predsjednik Državne izborne komisije.

“Pojedini ministri i direktor policije odbijaju da izvrše odluke Vlade i naloge premijera. Zbog takvih odnosa, država ne funkcioniše”, navodi se u platformi.

Demokratski front, kao najsnažniji konstituent nove vlasti, od početka je, kako tvrde, pokazivao snažnu političku volju da se odnosi u vladajućoj većini definišu poštenim dijalogom i dogovorom.

“Pravili smo veoma teške i bolne kompromise, pristajali na ucjene koje su dolazile do nivoa ugrožavanja ljudskog i političkog dostojanstva. Zbog svega navedenog, neko je u sadašnjoj Vladi je zaključio da tim putem treba nastaviti, ali DF, a vjerujemo i drugi, više ne pristajemo na takve odnose. Nakon višemjesečnog neiskrenog i neproduktivnog pregovaranja, izdata je volja 133 000 glasača koalicije Za budućnost Crne Gore, kao i mnogih birača iz druge dvije koalicije”, zaključuje se u platformi DF-a.

Front je platformu dostavio Demokratama, Demosu, GP URA, Civisu, SNP-u, Ujedinjenoj Crnoj Gori, Radničkoj partiji i Pravoj CG.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije