Povežite se sa nama

Vijesti

PLJEVLJA: Leković treba da odgovara za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sabina Talović, koja se našla na meti samozvanog „četnika“ Zorislava Lekovića (52), još nije spremna da govori o ovom teškom incidentu, navodeći za Pobjedu da će dati „šansu državi i državnim organima da pokažu da je ovo pravna država“ i ističući da na sva pitanja koja njoj postavljamo „odgovore treba da daju Vlada i premijer, kao i tužilaštvo“

Kvalifikacija fizičkog napada na građansku aktivistkinju Sabinu Talović u Pljevljima i verbalnog na Belisa Pojatića, izvršnog direktora Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović“, koji se dogodio u subotu u centru grada, kao napad na službeno lice nije prihvatljiva, upozorili su juče iz Akcije za ljudska prava, uz preporuku da je neophodno da se ovaj događaj kvalifikuje kao izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, i to kvalifikovani oblik.

Talović, koja se našla na meti lokalnog, samozvanog „četnika“ Zorislava Lekovića (52), još nije spremna da govori o ovom teškom incidentu, navodeći za Pobjedu da će dati „šansu državi i državnim organima da pokažu da je ovo pravna država“.

– Na sva pitanja koja meni postavljate odgovore treba da daju Vlada i premijer, kao i tužilaštvo. Policija je svoje odradila vrlo korektno – kazala je ona kratko za naše novine.

Ova Pljevljakinja regionalno je poznata borkinja za ljudska prava i još od 1991. godine je mirovna i aktivistkinja za prava žena.

Vjerovatno, nije slučajno što se baš ona našla na meti Lekovića koji u Pljevljima propagira četništvo.

On je u subotu, 20. novembra, šetao gradom mašući, kako je prenio portal Standard, ratnom zastavom jedinice „garda panteri“, ozloglašene tokom rata u BiH, a ispred džamije u centru grada gdje se zadržao fizički je nasrnuo na Talović, jer je htjela da ga fotografiše. Verbalno se obrušio i na Belisa Pojatića, izvršnog direktora Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović“.

Policija je bila u blizini, odmah je intervenisala i uhapsila Lekovića, inače zvanog Zenga. On je tokom hapšenja pružao aktivan otpor, nasrnuo je na policajca, zbog čega je policijski tim morao da upotrijebi i sredstva prinude.

Poslije saslušanja u tužilaštvu Leković je sproveden i zadržan u Psihijatrijskoj bolnici u Kotoru.

Povodom događaja u Pljevljima rukovoditeljki Osnovnog državnog tužilaštva u ovom gradu Sanji Golubović, ali i v. d. vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću juče se otvorenim pismom obratila izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević upozoravajući da ako je tačno da se taj događaj tretira samo kao „napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“, kako su to prenijeli mediji, „stvoren je utisak da tužilaštvo ignoriše napad na gospođu Talović i radnje počinioca kojima je izazivao i podsticao na nacionalnu i vjersku mržnju“.

Gorjanc-Prelević je istakla da je u komunikaciji sa Talović i Pojatićem dobila informacije da je Leković tog dana „na javnom mjestu izvodio svoj, već uobičajen, ‘performans’, kada pjeva nacionalističke pjesme, vrijeđa i psuje i slično“.

– Kada je prepoznao aktivistkinju Sabinu Talović, koja je pokušala da takvo njegovo ponašanje na javnom mjestu snimi, on joj je opsovao „tursku majku“ i počeo da je davi. Da u tom momentu nije bilo gospodina Pojatića, koji je Lekoviću namjerno skrenuo pažnju na sebe, vjerovatno bi došlo do više posljedica po gospođu Talović – istakla je ona.

Apelovala je na pljevaljsko tužilaštvo da „sveobuhvatno sagleda i kvalifikuje postupanje Lekovića“.

– Smatramo da je neophodno da se u ovom slučaju postupanje Lekovića istraži u odnosu na postojanje krivičnog djela čl. 370 Krivičnog zakonika Crne Gore izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, i to kvalifikovanog oblika djela, propisanog stavom 3, koji podrazumijeva i zlostavljanje i ugrožavanje sigurnosti Sabine Talović. Sadržaj „performansa“ Lekovića moguće upućuje i na njegovu odgovornost za kvalifikovani oblik djela propisan u stavu 2 – zaključila je Gorjanc-Prelević.

Iz Osnovnog tužilaštva u Pljevljima ranije je saopšteno da je Lekoviću određeno zadržavanje do 72 sata, „zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“.

Leković je i ljetos provocirao Pljevljake. Čitavog dana, 29. juna, šetao je gradom sa četničkom zastavom, a na grudima je imao iscrtan krst sa četiri ocila.

Policija je reagovala tek uveče i sklonila ga sa ulice.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije