Povežite se sa nama

Vijesti

PODACI AGENCIJE: Bijelo Polje u novembru najzagađeniji crnogorski grad

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je zvještaj o kvalitetu vazduha za novembar, prema kojem su registrovana najveća prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici i Nikšiću.

Bijelopoljci su čak 22 od 30 dana udisali vazduh lošeg kvaliteta, dok je vazduh u Pljevljima bio 17 dana sa prekoračenjima koncentracija PM 10 čestica.

U Podgorici je vazduh bio najzagađeniji na Zabjelu, sa 13 dana prekomjerne koncentracije ovih čestica, a u Bloku 5 dva danja manje. U Nikšiću je vazduh bio 12 dana lošeg kvaliteta, sa nedozvoljenim prekoračenjima.
U izvještaju se navodi da su izmjerene i visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u sjevernoj i centralnoj zoni kvaliteta vazduha.

Kako se pojašnjava, hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je povećano prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz sjeverne i centralne zone.

Zaključuje se da je kvalitet vazduha u južnoj zoni, u kojoj se mjerna mjesta nalaze u Baru i Kotoru, u novembru bio zadovoljavajući po osnovu svih mjerenih parametara.

Iz Agencije je saopšteno da su u toku aktivnosti godišnjeg servisa i kalibracije mjernih uređaja za praćenje kvaliteta vazduha, uz pojašnjenje da je dio mjerne opreme servisiran i kalibrisan od strane akreditovane i ovlašćene institucije, te da je završena i montaža mjernih uređaja i provjera rada na terenu.

PM čestice su sastavni dio prašine, manje su od 10 mikrometara i predstavljaju smješu dima, čađi i kisjeline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Ove čestice nastaju kao posljedica kombinovanog uticaja grijanja, saobraćaja i industrije.

PM10 čestice su veličine 10 mikrona, a u prirodi su prisutne i one manje, od 4, 2,5 pa i promjera samo jednog mikrona. Poređenja radi, debljina dlake ljudske kose je 50-70 mikrona. Maksimalna dozvoljena vrijednost PM10 čestica u vazduhu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, iznosi 50 mikrograma po kubnom metru, a tokom 2018. godine u Pljevljima je registrovano skoro 1200 mikrograma po metru kubnom, što je prekoračenje od skoro 25 puta. PM 10 i PM 2, 5 čestice lako dospijevaju u organizam i sa sobom nose teške metale, koje direktno unose u alveole.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije