Povežite se sa nama

Vijesti

PODACI MUP: Pogledajte koliko građana ima pravo glasa na lokalnim izborima u Petnjici, Mojkovcu i Cetinju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Lokalni izbori u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju održavaju se 5. decembra

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas podatke o broju upisanih birača u biračkim spiskovima na dan 24. novembar 2021. u Petnjici, Mojkovcu i Cetinju i broj birača u biračkm spiskovima u tim opštinama po kojima su održani parlamentarni izbori 30. avgusta 2020. godine.

Lokalni izbori u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju održavaju se 5. decembra.

Prema Zakonu o biračkom spisku, birački spisak se zaključuje deset dana prije dana određenog za održavanje izbora.

Iz MUP je saopšteno da povodom Odluke predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, od 14. septembra 2021. godine, o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prijestonice Cetinje za 5. decembar 2021. godine obavještavaju sljedeće:

“Broj birača u biračkom spisku u opštini Mojkovac po kome su održani prethodni izbori 30. avgust 2020. godine je 6.900;

Mojkovac
foto: MUP

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Mojkovac na dan 24. novembar 2021. godine je 6.814;

Broj birača u biračkom spisku u opštini Petnjica po kome su održani prethodni izbori 30. avgust 2020. godine je 6.200;

Petnjica
foto: MUP

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Petnjica na dan 24. novembar 2021. godine je 6.264;

Broj birača u biračkom spisku u Prijestonici Cetinje po kome su održani prethodni izbori 30. avgust 2020. godine je 13.809;

Cetinje
foto: MUP

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Prijestonici Cetinje na dan 24. novembar 2021. godine je 13.753”, navodi se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su naveli da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Mojkovac, Petnjica i Cetinje, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od osam do 14 časova, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

Iz MUP su naveli i napomenu: Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Mojkovac, Petnjica i Cetinje, Ministarstva unutrašnjih poslova, u vrijeme održavanja izbora, tj. u nedjelju, 5. decembra 2021. godine, radiće u periodu od 7 do 20 časova, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu.

“Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Uoči održavanja navedenih izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori. Call-centar“ MUP-a radiće svakog dana počev od petka, 26. novembra, u terminu od 8 do 20 časova, dok će u nedjelju, 5. decembra, raditi u periodu od 7 do 20 časova”, piše u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su naveli da takođe, građani će pozivanjem ovog broja moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za izborni proces, a povodom raspisanih izbora za odbornike.

“Napominjemo, da je ovo Ministarstvo birački spisak povodom predstojećih lokalnih izbora zaključilo bez evidentiranja posebnih biračkih mjesta (zatvor), iz razloga što Državna izborna komisija nije postupila shodno članu 87 Zakona o izboru odbonika i poslanika, te nije donijela Odluku o određivanju posebnih biračkih mjesta, a kako bi se biračima koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora omogućilo glasanje na posebnim biračkim mjestima. Takođe, napominjemo, da su birači koji su u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora, a koji shodno članu 45 Ustava Crne Gore ispunjavaju uslove za ostvarivanje biračkog prava, upisani u birački spisak, i na biračka mjesta određena prema njihovom mjestu i adresi prebivališta, a da je sprovođenje izbora u nadležnosti Državne izborne komisije, odnosno Opštinskih izbornih komisija”, piše u saopštenju.

Iz MUP su kazali da uvažavajući ustavno pravo građana da biraju i da budu birani, apeluju na Upravu za izvršenje krivičnih sankcija da osobe koje se nalaze u pritvoru ili izdržavaju kaznu zatvora upoznaju sa njihovim pravima, i upute ih da se zahtjevima za omogućavanje glasanja putem pisma obrate opštinskim izbornim komisijama.

“Takođe apelujemo na Opštinske izborne komisije da ovim zahtjevima udovolje, s obzirom da Državna izborna komisija nije bila u prilici da donese Odluku o određivanju posebnih biračkih mjesta”, zaključuje se u saopštenju MUP.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije