Povežite se sa nama

Vijesti

POGLAVLJE 24: Za trgovinu ljudima ukinuti sporazume o priznanju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Radna grupa za poglavlje 24 (pravda, sloboda i bezbjednost) u pregovorima sa EU preporučila je Vrhovnom sudu da s predstavnicima sudova razmotri mogućnost neprimjenjivanja sporazuma o priznanju krivice u slučajevima trgovine ljudima. Takvu preporuku su dali, kako se ukazuje, imajući u vidu međunarodne i evropske standarde u ovoj oblasti

Portal RTCG imao je uvid u preporuke koje je Radna grupa za poglavlje 24 proslijedila državnim organima, imajući u vidu nalaze iz ovogodišnjeg izvještaja Evropske komisije (EK).

Jedna od preporuka je i da se u slučajevima trgovine drogom razmotri mogućnost zakonskih izmjena da kao dokaz u sudskom postupku ne bude korišćena cjelokupna zapijenjena količina droge, nego samo uzorak.

Takođe, važna je i preporuka prema Upravi policije i Kancelariji za evropske integracije da iniciraju kod međunarodnih partnera zajedničke obuke u odnosu na oblast finansijskih istraga, za policijske službenike i tužioce.

“Preporučuje se Ministarstvu unutrašnjih poslova da prema Ministarstvu vanjskih poslova obnovi inicijativu koja se tiče pregovora o readmisiji s ključnim zemljama porijekla migranata: Pakistan, Iran, Irak, Maroko, Alžir i Bangladeš”, navodi se u dokumentu u koji je Portal RTCG imao uvid.

Takođe, preporučuje se Upravi policije da pojača saradnju s Insprkcijom rada posebno tokom ljetnje turističke sezone u cilju jačanja suzbijanja krivičnih djela trgovine ljudima.

“Posebno u odnosu na slučajeve organizovane trgovine ljudima za svrhe seksualne eksploatacije”, naglašeno je u dokumentu.

Uz to, preporučuje se Vrhovnom sudu da u predstojećem periodu izradi informativnu brošuru o pravima žrtava trgovine ljudima na materijalno obeštećenje.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije