Povežite se sa nama

Vijesti

PONUDA FRONTA I OČEKIVANE REAKCIJE: Ista meta, isto odstojanje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

DF ponudio moguće kompromise i novi koalicioni sporazum za izlazak iz krize, nagovještava promjenu kursa i oročavaju dogovor do 10. decembra. Demokrate prepuštaju Frontu i GP URA usaglašavanje, Abazovićeva koalicija ostavila vrijeme za izjašnjenje

Platforma za prevazilaženje političke krize i formiranje nove vlade, koju je juče uputio Demokratski front (DF) partnerima vladajuće koalicije, za sada je bez odričnog ili potvrdnog odgovora ključnih aktera.

Iz saveza Crno na Bijelo su ostavili vrijeme za konsultacije, dok su Demokrate ponovile stare navode – da odluku treba da zajednički donesu Front i Ura.

DF je juče, kako su najavili u petak, poslao “konačnu ponudu” partnerima iz parlamentarne većine za prevazilaženje krize, navodeći da su spremni na kompromise, između ostalog, i da premijersko mjesto ustupe koalicijama Crno na bijelo i Mir je naša nacija ako ponude “pogodnu ličnost”. U konceptu nema ni nagovještaja podrške sadašnjem kabinetu Zdravka Krivokapića sa kojim su se ponovo razišli nakon kratkotrajnog “primirja” nakon ustoličenja mitropolita MCP na Cetinju.

Front je platformu, kako su naveli, dostavio Demokratama, Demosu, GP URA, Civisu, SNP-u, Ujedinjenoj Crnoj Gori, Radničkoj partiji i Pravoj Crnoj Gori. Oročili su “efikasne pregovpre bez uslovljavanja” do 10. decembra.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je da očekuje da “oni koji su odbili rekonstrukciju Vlade” usaglase stavove oko spornih pitanja. Precizirao je da su to DF i Građanski pokret URA.

”Stav Demokrata je u potpunosti jasan. Svaki politički subjekt ima legitimno pravo da predlaže platforme i inicijative. Još nijesam upoznat sa detaljima iste međutim, očekujem da oni koji su odbili rekonstrukciju Vlade (DF i URA) usaglase stavove oko spornih pitanja”, rekao je Martinović “Vijestima”.

Iz GP URA juče nijesu komentarisali ponudu, navodeći da najprije predstoje konsultacije. Njihov lider i potpredsjednik aktuelne Vlade Dritan Abazović boravi u radnoj posjeti Njemačkoj.

Iz GP URA više su puta ponovili da podržavaju sadašnju Vladu i navodili da je prioritet izbor Tužilačkog savjeta, kako bi reformisano Tužilaštvo krenulo u odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sličan je odgovor Civisa, koji je dio koalicije Crno na bijelo: “Platformu smo tek dobili, razmotrićemo je u Civisu i sa koalicionim partnerima iz Crno na bijelo i sa našim stavom blagovremeno obavijestiti predlagača platforme DF, kao i javnost”, rekao je “Vijestima” generalni sekretar Civisa Zoran Miljanić.

Iz SNP-a i Demosa, koji su ranije podržali izbor nove vlade, nijesu juče odgovorili na pitanja Vijesti.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin kaže da su njihovi stavovi opštepoznati jer su, navodi, dosljedni od početka. “Ipak, kao što smo i rekli, ako se dogovore subjekti sa najviše mandata u tri koalicije tu smo da dogovor podržimo. Koliko razumijem, sada o predlogu treba da se dogovore Demokrate i URA? Opet, Demokrate kažu da treba da se usaglase URA i DF? Mislim da je to dovoljno prostora da UCG na vrijeme saopšti svoj stav o predlogu kolega iz DF. Treba to očekivati u narednih par dana,” navodi on za Vijesti.

DF je predložio da se što prije izabere nova vlada od predstavnika pobjedničkih koalicija, da ona po strukturi i programskim prioritetima održava volju građana.

Ponudili su i da se u novu vladu uključe “autentični predstavnici manjinskih naroda na odgovornim pozicijama od opšteg značaja za čitavu zajednicu”.

Nudi se i novi koalicioni sporazum sa programskim prioritetima, te da sastavni dio sporazuma bude dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, budžeta za narednu godinu, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama.

URA i Demokrate bez istog stava: Abazović i Bečić u parlamentu (arhiva)
URA i Demokrate bez istog stava: Abazović i Bečić u parlamentu (arhiva)foto: Savo Prelević

DF je u propratnom objašnjenju partnerima iz vladajuće većine napisao i da je izdata volja glasača koalicije ZBCG i druge dvije koalicije vlasti.

Naveli su da nakon godinu dana od formiranja Vlade smatraju da ona nije isporučila građanima rezultate koje je opozicija obećavala na izborima 30. avgusta 2020. godine. “Totalitarni režim Đukanovića nije demontiran, institucije sistema nijesu očišćene od ključnih kadrova DPS, nije napravljen jasan otklon od pogubnog neoliberalnog ekonomskog modela, nije pokrenuta oštra i beskompromisna kampanja za zaustavljanje šverca cigareta i narkotika, izgubljeno je 30.000 radnih mjesta, BDP će na kraju 2021. biti za 5 posto manji od BDP na kraju 2019. godine, zaduženje se povećalo na 4,1 milijardu evra što iznosi 87 odsto BDP-a u 2021. godini. Nije potpisan Temeljni ugovor sa SPC. Nije sproveden popis stanovništa. Nije donesen novi zakon o prebivalištu, kako bi se konačno očistio birački spisak od fantom birača. Odnosi sa Srbijom kao najvažnijim regionalnim partnerom su dodatno pogoršani. Vlada u ključnim oblastima vodi politiku identičnu politici Đukanovića i DPS-a,” navodi se u predlogu.

Ocjenjuju da “Vlada nije odgovorna parlamentu i biračima” i da je to dovelo do paralize političkog sistema u zemlji koji ne može da obavlja svoje ustavne funkcije. “Vlada nema podršku parlamentarne većine. U tužilaštvu i pravosuđu je v.d. stanje. Nije izabran predsjednik DIK. Pojedini ministri i direktor policije odbijaju da izvrše odluke Vlade i naloge premijera. Zbog takvih odnosa, država ne funkcioniše,” naveli su iz DF-a.

Tvrde i da su “pravili veoma teške i bolne kompromise, pristajali na ucjene koje su dolazile do nivoa ugrožavanja ljudskog i političkog dostojanstva”.

Krivokapić: Mene vlada kao vlada ne zanima

Premijer Zdravko Krivokapić juče je ponovio da ga “Vlada, kao vlada i opstanak Vlade ne interesuje”.

”Mene interesuje da je neko ko je protiv ovog programa, znači da ne misli dobro građanima Crne Gore. Ja sam ubijeđen da nema toga poslanika koji neće dići ruku za ovakav budžet, to bi bio udar na građane”, poručio je Krivokapić sa pres konferencije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije