Povežite se sa nama

Vijesti

Porfirije: Crkva se primarno ne bavi ni socijalnim ni ekonomskim temama

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije poručio je da se Crkva primarno ne bavi ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim predmetima, temama i problemima.

„Ona se bavi smislom postojanja u svakom kontekstu, u svakoj situaciji i u svakom momentu. Ona šalje poruku jevanđelja, poruku spasenja. U Crkvu dolazimo da bismo dotakli tajnu Hrista kao raspetog i vaskrslog i tajnu čoveka stvorenog ne za smrt, nego za vječnost“, objavio je patrijarh Porfrije na instagram nalogu.

Kako je naveo, „tek kad na istinski i jevanđeljski način razumijemo umom i srcem u isto vrijeme tu jevanđeljsku poruku i tajnu, onda ćemo imati ispravne stavove, na pravi način ćemo razumjeti i sve druge teme i ove koje sam pomenuo i socijalne i ekonomske i političke i kakve god hoćete“.

„Ako budemo Hristom preobraženi, na mjestu na kojem budemo, šta god da smo, preobražavaćemo sobom to mjesto. Mi preobraženi i preobražavani preobražavaćemo i tvar i ljude oko sebe“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Otuda oni koji smatraju da je sistem vrijednosti koje Hristos propoveda retrogradan, da je Jevanđelje retrogradno, a hoće poruku Crkve o bilo čemu, a u Crkvu nijesu ni došli osim što možda sebe smatraju pravoslavnim Srbima po rođenju, naprosto ostaće uvijek bez odgovora“, poručio je patrijarh Porfirije.

Poruka koju je objavio na instagramu dio je iz jučerašnjeg obraćanja tokom liturgije u hramu Svetog arhangela Gavrila u Beogradu. Patrijarh se kasnije sinoć obratio javnosti, jer je „sa tugom pratio, kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije