Connect with us

Vijesti

POSLJEDNJA SJEDNICA NKT-a: U najvećoj mjeri očuvani životi građana

Published

on

(FOTO: Gov.me)

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je u proteklih devet mjeseci pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim pristupom uspjelo u najvećoj mjeri da sačuva živote i zdravlje građana, njihovu bezbjednost i javni red i mir, održi i osnaži zdravstveni sistem, organizuje besplatan povratak crnogorskih građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore, obezbijedi i distribuira dodatnu neophodnu medicinsku opremu, organizuje novčane i robne donacije, koordinira budžetsku pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije te pravovremeno i neselektivno informiše javnost o svim aspektima pandemije novog koronavirusa u Crnoj Gori, ocijenio je NKT na jučerašnjoj, posljednjoj sjednici tog tijela.

Kako su saopštili iz Vlade, zdravstveni sistem Crne Gore je sve vrijeme pandemije pokazivao i u ovom trenutku pokazuje sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika, na čemu Crnoj Gori mogu pozavidjeti daleko razvijenije i bogatije države.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti održalo je 81 sjednicu, dalo na predlog Instituta za javno zdravlje saglasnost na 136 naredbi Ministarstva zdravlja. Pomoć privredi i građanima za prevazilaženje posljedica pandemije premašila je 50 miliona eura. U Crnu Goru su se aktivnostima nadležnoh operativnih štabova vratile hiljade naših građana, uz istovremeno organizovani odlazak stotina stranaca iz naše zemlje”, sumiraju u Vladi.

Dodaju da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti obezbijedilo 280 respiratora koji su dostupni.

“Popunjenost COVID bolničkih kapaciteta u ovom trenutku je ispod 60 odsto”, navode u Vladi.

Ističu da je na račun Nacionalnog koordinacionog tijela uplaćeno 8.153.890,12 eura i 75.971,72 dolara donacija, a potrošeno je 3.069.269,13 eura, pri čemu su svi detaljni izvještaji o prihodima i rashodima dostupni javnosti.

“Preostala sredstva od 5.084.620,99 eura i 75.971,72 dolara namijenjena su izgradnji Klinike za infektivne bolesti”, pojašnjavaju.

Putem kontakt adrese elektronske pošte [email protected] NKT je razmijenio više od 7.000 poruka sa građanima i pravnim subjektima u Crnoj Gori i inostranstvu, a sve informacije o radu NKT i o pandemiji koronavirusa u Crnoj Gori dostupne su javnosti na specijalizovanom internet sajtu na adresi www.coronainfo.me.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti se zahvaljuje svim donatorima na iskazanoj društvenoj odgovornosti. NKT zahvaljuje zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sistemu zdravstva, pripadnicima službi bezbjednosti i svim članovima operativnih štabova na požrtvovanju i odgovornom radu”, zaključuju u Vladi.

U skladu sa činjenicom da ministru zdravlja izborom nove Vlade prestaje mandat ministar Kenan Hrapović donio je danas rješenje o prestanku rada Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

(gov.me)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije