Connect with us

Vijesti

PRIHVATIO POZIV: Krivokapić u Srbiji 2. i 3. novembra

Published

on

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić boraviće u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji u periodu od 2 do 3. novembra 2021. godine, na poziv predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić. Tokom posjete, osim sa domaćinom, planirani su susreti sa najvišim državnim zvaničnicima Republike Srbije, navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada na jučerašnjoj sjednici.

Zvanična posjeta  Krivokapića Republici Srbiji biće, kako se navodi, u funkciji jačanja bilateralnih odnosa, kao i unapređenja političkog dijaloga i ukupne saradnje.

– Posjeta predstavlja i priliku da se istakne važnost stabilnog i sigurnog regiona, kao i značaj njegove jače integracije kroz mehanizam Berlinskog procesa, kojim se učvršćuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Imajući u vidu krizu nastalu usljed pandemije COVID-19, posjeta će biti odlična prilika za razgovor o modelima usmjerenim na prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih izazova uslovljenih pandemijom sa kojima se obije države suočavaju – navedeno je u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Poseban akcenat, kako se navodi, staviće se  na jačanje ekonomskih veza i saradnje za šta postoje značajni potencijali.

– U tom smislu, fokus će biti na projektima koji imaju za cilj unapređenje saobraćajne infrastrukture, što je neophodan uslov kako za povećanje prometa ljudi, tako i za sveukupnu ekonomsku i saradnju u oblasti turizma. Sugerisaće se da se u narednom periodu saradnja u oblastima infrastrukuture, energetike, vodoprivrede, turizma, poljoprivrede, šumarstva i drugih oblasti od obostranog interesa ostvaruje, kad god je to moguće, kroz mehanizme regionalne saradnje, prije svih Berlinskog procesa – navodi se u dokumnetu.

Tokom posjete prenijeće se, kako se navodi, i podrška Crne Gore novoj fazi pregovora između Beograda i Prištine, s očekivanjem da će ona biti intenzivirana u narednom periodu i rezultirati obostrano prihvatljivim i sveobuhvatnim rješenjem.

Značaj posjete

– Imajući u vidu izostanak zvaničnih posjeta na najvišem nivou, posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića Republici Srbiji je od izuzetnog značaja i interesa za unapređenje i učvršćivanje odnosa između Crne Gore i Republike Srbije. Iako sama međuresorna, ekonomska i kulturna saradnja bilježi pomake, cilj zvanične posjete je, između ostalog, da se ona reflektuje i na političke odnose dvije zemlje i stavi akcenat na dobrosusjedsku saradnju, koja je preduslov za dalji napredak u oblasti evropske integracije i regionalne saradnje – navodi se u dokumnetu.

Delegaciju Vlade  tokom posjete Republici Srbiji predvodiće predsjednik Vlade  Zdravko Krivokapić, a članovi će biti Ana Ražnatović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Republici Srbiji, Ivana Malović, šefica Kabineta predsjednika Vlade, Vanja Radević, savjetnica predsjednika Vlade za vanjsku politiku, Ivan Šikmanović, savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja, Nikola Zečević, savjetnik predsjednika Vlade – rukovodilac Službe za odnose s javnošću.

Navodi se i da troškove posjete  snosi Vlada Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije