Povežite se sa nama

Vijesti

PROPUST: Opomene za urednika i novinara emisije „Zapis“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić opomenuo je urednika emisije „Zapis“ Miomira Maroša i novinara Miljana Živkovića koji je u toj emisiji ispoljio lično vjersko opredjeljenje krsteći se pred ulaz u dvorište Crkve Sveti Đorđe u Podgorici i ljubeći ruku svešteniku koji ga dočekuje.

Raonić je Pobjedi juče potvrdio da je opomenuo Maroša i Živkovića, te da je početkom novembra tražio izjašnjenje od Maroša povodom ove situacije.

Principi

Nakon osude javnosti zbog ispoljavanja ličnih vjerskih ubjeđenja novinara, RTCG je pokrenula postupak ispitivanja činjenica i utvrđivanja da li je prekršen jedan od profesionalnih principa i standarda. Njime se propisuje da prilikom kreiranja sadržaja ,,treba izbjegavati sve što izaziva razumnu sumnju u objektivnost novinara ili nacionalnog javnog emitera i što bi moglo stvoriti predstavu da su oni izloženi pritisku ideološke, političke, finansijske, socijalne, vjerske ili kulturne prirode“.

Maroš je ranije za Pobjedu rekao da im nije bila namjera da bilo koja opredjeljenja izraze ni do sada, a ni ovom emisijom, a naročito ne smatraju da su time ugrozili objektivnost ili bilo koga uvrijedili.

– Tim prije što ovaj tip reportaže afirmiše naše kulturno i prirodno nasljeđe i razlikuje se od faktografskih žanrova. Uvod od četiri kadra kojim se „ulazi“ u crkvu, nije dio govornog dijela koji je dominantan sadržaj emisije i po svim pravilima novinarstva i standardima. Reportaža kao slobodniji novinarski žanr dopušta elemente koji su autorski pristup temi. Prepoznati smo i do sada po veoma visokom nivou komuniciranja sa javnošću i poštovanju profesionalnih i etičkih standarda – pojasnio je Maroš ranije za Pobjedu.

Zamjerke

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević, komentarišući ovaj propust, ranije je rekao da ne podržava Živkovića, kazavši da „kao doskorašnji novinar i konzument programa“ smatra da je ovo bilo nepotrebno.

Za Pobjedu je ovu situaciju ranije komentarisao i šef Medijskog savjeta za smoregulaciju Ranko Vujović koji je ocijenio da su vjerska osjećanja i ubjeđenja privatna stvar svakog građanina i ne bi trebalo da budu predmet javnosti, a naročito novinari ne bi trebalo da koriste emisije koje pripremaju da promovišu svoja lična vjerska opredjeljenja.

– Priča o Crkvi Svetog Đorđa u Podgorici korektno je urađena da na samom početku novinar nije iskoristio emisiju da ispromoviše sebe kao velikog vjernika jedne vjerske organizacije u Crnoj Gori. Time je odstupio od načela neutralnosti i nepristrasnosti u odnosu na zadatu temu i dao samoj emisiji pristrasan i propagandan ton – istakao je Vujović.

Odredbe

Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima Agencije za elektronske medije u članu 33 propisuje da elektronski mediji ne smiju vršiti uticaj na publiku da pristupi određenoj religiji ili vjerskoj zajednici, ili da promijeni svoje vjersko ili religiozno opredjeljenje, a da je emiter dužan da religiozne programe jasno najavi i naznači o kojoj je religiji/crkvi ili vjerskoj zajednici riječ.

Prema tom dokumentu „u programima elektronskih medija zabranjena je zloupotreba religije, vjere ili vjeroispovijesti, te da su elektronski mediji dužni da programske sadržaje koji su vezani za religiju, vjeru i vjeroispovijest emituju sa posebnom pažnjom, da vode računa da uvjerenja i djelatnosti vjerskih zajednica budu tačno i objektivno predstavljeni, uz uvažavanje svih vjerskih zajednica“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije