Connect with us

Vijesti

Radulović: Uticaj crkve se koristi kao Damoklov mač koji visi nad Vladom

Published

on

Ne plašim se ni od srpskog sveta, hrvatskog svijeta, crnogorskog svijeta, ja se plašim od polusvijeta – rekao je Radulović

Uticaj crkve i dalje se koristi kao Damoklov mač koji visi nad ovom Vladom, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je rekao da postoje politički predstavnici koji sami sebe deklarišu kao rusofilima i zalažu se za bližu zajednicu sa Rusijom i izlasku Crne Gore iz NATO.

– Ne plašim se ni od srpskog sveta, hrvatskog svijeta, bosanskog, crnogorskog svijeta, ja se plašim od polusvijeta. Kulturni Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci se lako dogovore – rekao je Radulović u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Radulović je rekao da je nedopustivo je da se bilo adrese dođu riječi poput da bi crkveni velikodstojnici trebalo da se pozabave premijerom Zdravkom Krivokapićem, da ga nazivaju mlakonjom i da Crna Gora postoji kao topomim jer time vrijeđaju sentimente ljudi koji se osjećaju kao Crnogorci.

Komentarišući doček Krivokapića na beogradskom aerodromu u farmerkama, Radulović je rekao da se desio diplomatski gaf.

– Ali ova posjeta je bila značajna jer je prva posjeta od 2017. godine – dodao je on.

“Srbija da pošalje novog kandidata za ambasadora”

On je istakao da Crna Gora želi da Srbija pošalje novog kandidata za ambasadora.

Komentarišući slučaj opozvanog ambasadora Vladimira Božovića, Radulović je rekao da proglašenje ambasadora za nepoželjnu osobu nije dobro za dobrosusjedske odnose.

– Božović je svojim stavovima i oglašavanjima postigao kontraefekat u svemu tome – naglasio je Radulović.

Na pitanje da li je on jedan od tri ministra sa kojima Krivokapić nije zadovoljan, Radulović je rekao da je to pitanje za premijera.

– Vlada nije armija u kojem postoji jedan general – rekao je Radulović.

“Opozicija ugroženom od novih progresivnih snaga”

Radulović je kazao da su poruke zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijela Eskobara na liniji onoga što Vlada Crne Gore već neko vrijeme radi, a to je prozapadni kurs. Prema njegovim riječima, crnogorska opozicija se sada osjeća ugroženom od novih progresivnih snaga.

– Vjerujem da porukama koje je Eskobar potpuno eliminišemo tvrdnje nekih partija da ova Vlada ne prati evroatlantski kurs i da nije pouzdan saveznik – rekao je Radulović.

On je rekao da je dobro da su SAD, kao glavni stzrateški partner, ponovo prisutan u regionu, te da Eskobar prenosi poruke mira.

Radulović je rekao da je neubučajeno da Kabinet predsjednika reaguje na saopštenje Ambasade SAD-a o posjeti Eskobara sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem riječima da ono ne odražava suštinu tog susreta.

– Prvo je neubiučajeno da imamo dva saopštenja koja bi trebalo da budu usklađena. Na kraju imamo treće saopštenje šefa Kabineta predsjednika države koji je rekao da saopštenje Ambasade SAD-a ne održava suštinu sastanka Eskobara i Đukanovića. On je rekao da su Eskobar i Đukanović razgovarali sat vremena, mene interesuje na koje teme su razgovarali. Javna saopštenja Ambasade prolazi nekoliko stepena verifikacije i sve ono što je objavljeno moralo je biti odobreno – rekao je Radulović.

Radulović vjeruje da će se ubrzo saznati ko bi se mogao naći na “crnoj listi” američke administracije.

Prema njegovim riječima, sve što destabilizuje region, osim korupcije i kriminala, neće imati toleranciju američke administracije.

“Treba da saslušamo međunarodne partnere i njihove bojazni”

Na pitanje kako bi međunarodna zajednica reagovala na izmjene sastava Vlade, Radulović je rekao da bi trebalo da saslušamo međunarodne partnere i njihove bojazni.

– Crna Gora je nezavisna država, drugo ona bira sama svoju vlast na izborima. Crna Gora ima pravo da sama uređuje svoju kuću i da bira ko će biti u njoj. Međutim, kakva će saradnja biti sa onima koji su pozvani u našu kuću, trebalo bi da saslušamo međunarodne partnere i njihove bojazni – dodao je Radulović.

On je dodao da je tokom svih susreta u Vašingtonu izražena podrška novim progresivnim snagama koji žele da čuvaju spoljnopolitički kurs Crne Gore.

– Ne gubimo međunarodni ugled i obraz, ako slušamo što govore međunarodni partneri – naglasio je Radulović.

Na pitanje da li bismo mogli izgubiti taj ugled ako u Vladu uđu oni koji negiraju genocid u Srebrenici  islave ratnog zločinca Ratka Mladića, Radulović je rekao da smatra da bi svaka demokratski izabrana Vlada u Crnoj Gori bila međunarodno priznata.

Ministar navodi da bi saradnja sa Vladom koja ne dijeli evropske vrijednosti, ili koja ima oprezan stav prema evropskoj agendi, bila znatno niža.

Radulović je rekao da je bila izjava moderatora, a ne Eskobara da postoji realna zabrinutost da je opasno dijeliti sve informacije s Vladom Crne Gore

– To je bio dignuti volej od strane moderatora. Eskobar je rekao da postoji realna zabrinutost jer su u tom trenutku postojali pregovori o rekonstrukciji Vlade jer je u tom trenutku bilo priče o ulasku DF-a u Vladu. Mislim da je to više bio savjet, nego upozorenje – dodao je Radulović.

“Đukanović zloupotrijebio diplomatski pasoš”

Radulović smatra da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zloupotrijebio diplomatski pasoša u slučaju Pandora papiri iako je, kako kaže, u tom periodu imao pravo na njega.

– Nisam bio upoznat da je iskoristio diplomatski pasoš u svojim poslovnim vezama 2011. i 2012. godine dok nisu izašli detalji Pandora papira. Član 8 Zakona o putnim ispravama govori da diplomatski pasoš ima pravo nosilac države funkcije radi vršenja državnog posla. ne znam koji je to državni posao otvaranje trasta. Mislim da je diplomatski pasoš zloupotrijebljen. Ako mi neko utvrdi da je otvaranje trasta državni posao, onda ja povlačim riječ – naglasio je Radulović.

On je istakao da bi volio da se Đukanović ili njegov Kabinet oglase tim povodom kako bi pojasnili situaciju.

“Nema zatvaranja ambasada u regionu”

Komentarišući stav premijera da nam nijesu potrebna diplomatska predstavništva u regionu, Radulović je rekao da nema govora o njihovom zatvaranju jer je to, kako je rekao, abeceda diplomatije.

– Želim da vjerujem da je izjava premijera bila u smislu racionalizacije diplomatske mreže, kako bi diplomate bile više proaktivne – istakao je ministar vanjskih poslova.

On smatra da se pokušava nastaviti stara praksa slanja partijskih umjesto karijernih diplomata.

– Ova zemlja nije spremna za profesionalnu diplomatiju, vojsku jer se stalno postavlja pitanje: “A gdje sam tu ja” – naveo je Radulović.

Na konstataciju da je sada on dio vlasti i pitanje zašto se to sada ne mijenja, Radulović je rekao da ovo pitanje ne uključuje samo Vladu, već Skupštinu i predsjednika.

Komentarišući imenovanje Nevenke Ćirović za generalnog konzula u Sremskim Karlovcima, Radulović je rekao da je to političko imenovanje, te da ona nije karijerni diplomata.

Radulović je najavio da će 7. decembra boraviti u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije