Povežite se sa nama

Vijesti

RASKINUO UGOVORE SA MA: Jandreoski hoće da iseli MA iz hangara, a Vektru aviation ne dira

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Aerodromi su naložili iseljenje MA iz hangara kog smo im izdavali u zakup radi obavljanja vazdušnog saobraćaja, što oni više ne rade. Članom dva tog ugovora precizirano je da se zemljište daje u zakup radi postavljanja hangara, u cilju održavanja vazduhoplova, navodi se u saopštenju Aerodroma, u kojem nijesu odgovorili na pitanje Pobjede kako Vektri aviation u stečaju nijesu naložili iseljenje

Izvršni direktor Aerodroma Goran Jandreoski jednostrano je raskinuo ugovore sa Montenegro erlajnzom (MA) u stečaju o zakupu zamljišta na kojem se nalaze hangar i kancelarije bivše nacionalne avio-kompanije i naložio stečajnoj upravi da u roku od 30 dana oslobodi te objekte od lica i stvari.

Riječ je o ugovorima potpisanim 29. decembra 2008. godine na neodređeno vrijeme. Jednim ugovorom MA je tada zakupio od Aerodroma zemljište za postavljanje montažnog hangara od 1.790 kvadrata u kojem su održavali i čuvali vazduhoplove. Drugi ugovor odnosi se na kancelarije MA u zgradi poznatoj kao Stari toranj, u čiju je dogradnju i adaptaciju MA uložio novac i ima pravo državine. U njoj su trenutno smješteni sektor špedicije i predstavništvo MA u stečaju.

 Sporan status

U dopisu upućenom stečajnom upravniku MA Saši Zejaku, u koji je Pobjeda imala uvid, Jandreoski se pozvao na član ugovora kojim se predviđa preispitivanje kontinuiteta poslovnog odnosa u slučaju da kompanije pretrpe statusne promjene.

– Imajući u vidu činjenicu da je otvoren stečajni postupak, došlo je do statusne promjene kod zakupca kao ugovorne strane, čime su se stekli uslovi za raskid ugovora o zakupu zemljišta u air side-u – kaže se u dopisu Jandreoskog.

Zanimljivo je da Jandreoski planira da iseli MA u stečaju zbog statusne promjene, a ne dira Vektru aviation, koja je u stečaju od 2014. godine i ima hangar na podgoričkom aerodromu koji povremeno izdaje To Montenegru. To navodi na pitanje planira li menadžment Aerodroma da iseli MA u stečaju iz njihovog hangara kako bi u njega uselio To Montenegro, koji prethodno nije postigao dogovor sa stečajnom upravom o njegovom iznajmljivanju.

Nakon što je Pobjeda juče tražila komentar od Aerodroma zbog odluke Jandreoskog, kompanija je svim medijima poslala nepotpisano saopštenje u kojem se kaže da oni samo sprovode odluke Vlade. U saopštenju tvrde da iseljavaju MA jer više ne obavlja djelatnost za koju je registrovan, dok se ne spominju navodi iz dopisa Jandreoskog da je razlog iseljenja ulazak kompanije u stečaj.

– Aerodromi su naložili iseljenje MA iz hangara kog smo im, kako je precizirano ugovorom, izdavali u zakup radi obavljanja djelatnosti za koju su registrovani – obavljanje vazdušnog saobraćaja, što oni više nijesu. Članom dva tog ugovora precizirano je da se zemljište daje u zakup radi postavljanja hangara, u cilju održavanja vazduhoplova – navodi se u saopštenju Aerodroma, u kojem nijesu odgovorili na pitanje Pobjede kako Vektri aviation u stečaju nijesu naložili iseljenje.

 Ne prihvataju raskid

Zejak je juče obavijestio Jandreoskog da ne prihvata jednostrane raskide zakupa zemljišta jer to nije u skladu sa ugovorima i Zakonom o stečaju, i pozvao ga da povuče tu odluku kako obje kompanije ne bri trpjele štetu. Ukazao je da Zakon o stečaju propisuje da zakup nepokretnosti ne prestaje otvaranjem postupka, te da saugovarač ne može otkazati zakup zbog kašnjenja zakupnine ili pogoršanja imovinskog stanja stečajnog dužnika poslije podnošenja prijedloga za pokretanje stečaja.

Naveo je da je više puta tražio da ga Aerodrom Podgorica informiše koliko je dužan da plati za zakup zemljišta hangara i zgrade starog tornja, za period od 1. maja do 31. decembra ove godine, ali da mu nikada nije odgovoreno.

– Evidentno je da stečajni dužnik nije kasnio sa plaćanjem zakupnine, niti je njegovo imovinsko stanje pogoršano, budući da mu je račun odblokiran, da ima rješenje Privrednog suda o nastavku djelatnosti, da izmiruje tekuće obaveze i nudi vam avansna plaćanja za dvije godine unaprijed – istakao je Zejak.

Zbog takvog postupanja Aerodroma, kako je dodao, MA ne može nastaviti procjenu i unovčenje imovine, što dovodi do zastoja stečajnog postupka.

– Svaka šteta koju pretrpimo, a već je trpimo, biće predmet pokretanja pravnih radnji prema odgovornim licima u vašoj kompaniji. Nije jasan vaš interes da ne primate novac od naše kompanije, ali nam je jasan vaš interes u kojem tražite da u našem vlasništvu hangar i zgradu starog tornja oslobodimo od lica i stvari u roku od 30 dana – zaključio je Zejak.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije